CHP’li Türmen: AİHM zorunlu din dersi için yol gösterdi

CHP’li Türmen: AİHM zorunlu din dersi için yol gösterdi
17 Eylül 2014 22:57

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), zorunlu din dersi ile ilgili kararının, hükümete yol göstermek bakımından önemli bir karar olduğunu belirterek “Hükümet, bu kararı uygulamak için gerekli adımları atmazsa, Bakanlar Komitesi’nde zor durumda kalır” dedi

 

Kendisi de eski bir AİHM yargıcı olan Rıza Türmen, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Mansur Yalçın ve 14 şikayetçinin Türkiye aleyhine açtığı davada, AİHM’in, ‘din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması’ yönünde verdiği kararı değerlendirdi.

 

Bu konuda çok sayıda başvuru olmasına rağmen, AİHM’in sadece çocukları bu dersi okuyanların başvurusunu kabul ettiğini, diğerlerini mağdur olarak gördüğünü kaydeden Türmen, “Hükümet savunmasında, ‘ben din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde öyle değişiklikler yaptım ki artık bu ders belirli bir inanca öncelik taşıyan bir ders olmaktan çıktı, inançlar üstü ders haline geldi’ dedi. Başvurucular ise ders kitaplarına Alevilik ile ilgili eklenen bölümlerin, ‘Sünni İslam’ı yansıtan, Aleviliği yansıtmayan bilgiler olduğunu; Alevilik üzerine evde ve okulda öğretilenlerin çocuk üzerinde çatışma yarattığını’ belirtti.”

 

TARAFSIZLIK İLKESİ

 

Türmen, AİHM’in kararında, “Ben bu din tartışmalarına girmem’ dediğini ifade ederek, belirlediği 3 ilkeyi sıraladığını bildirdi. AİHM’in, “Devletin dinlere karşı tarafsızlık yükümlülüğü vardır. Eğer devlet bir din hakkında hüküm verirse, bu tarafsızlık ilkesi ile bağdaşmaz. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi çocuğun beynini yıkama şeklinde verilmemeli, çoğulcu ve nesnel bilgilerle öğretilmelidir. Bu ders ebeveynlerin inançlarını dikkate alarak, o inançlara saygı gösterecek biçimde verilmelidir’ dediğini ifade eden Türmen, AİHM’in ayrıca, “ders kitaplarında çok değişiklik yapıldı ama bu değişiklikler, evde öğretilenlerle okulda öğretilenler arasındaki büyük farkı kapatmıyor. Bu çatışmayı ortadan kaldırmak için bu dersi zorunlu olmaktan çıkarmak gerekiyor” dediğini aktardı.

 

AVRUPA’DA ZORUNLU DİN DERSİ YOK

 

Hıristiyan ve Yahudi inancına mensup çocuklara bu derse katılmama hakkı verildiğini belirten Türmen, Avrupa’da zorunlu din dersi olmadığını, bu derse katılmama hakkı bulunduğunu, o ders yerine başka bir ders alma hakkı verildiğini bildirdi.

 

CHP’li Türmen, AİHM’in, bu kararın uygulanmasının yapısal bir sorun olduğunu belirterek, “Bu sorunu ortadan kaldırmak için en kısa zamanda devletin bu derste seçimlik hakkı getirmesi ya da onun yerine başka bir dersi koyması gerekir” dediğini kaydetti.

 

YOL GÖSTERİCİ

 

Türmen, “Bu karar, hükümete yol göstermek bakımından önemli bir karardır. Hükümetin bu kararı uygulaması için gerekli adımları atması gerekir. Gerekli adımları atmazsa, Hükümet Bakanlar Komitesi’nde zor durumda kalır ve Bakanlar Komitesi de Hükümeti sıkıştırır. Hükümete mektup yazabilir ‘bu kararı uygulayın’ diye. O yüzden hükümet bu kararı uygulamak zorundadır” diye konuştu.

 

HÜKÜMETİN İTİRAZI OLABİLİR

 

Rıza Türmen, AİHM İkinci Dairesi kararının henüz kesinleşmediğini, hükümetin bu kararı Büyük Daireye götürebileceğini belirterek “Hükümet herhalde böyle bir karar verecektir. Bu talep kabul edilirse, dava büyük daireye gider ve orada yeniden görülür. 3 ay içinde başvurmak lazım. Büyük Daireye gitmeye karar verilirse, bu dava bir yıl daha sürer” değerlendirmesinde bulundu.