CHP’li Türkmen, sosyal yardımları mercek altına aldı!

CHP’li Türkmen, sosyal yardımları mercek altına aldı!
17 Ocak 2017 16:07

CHP’li Elif Doğan Türkmen 2002-2016 yılları arasında yapılan sosyal yardımların kişi ve hane bazında il il, çeşit ve miktarları ile birlikte açıklanmasını isteyerek, sosyal yardımları mercek altına aldı. Türkmen, Adana’da sosyal yardım alan hane ve kişi sayılarının, yardım miktarının, değerleri ile birlikte yıllar ve ilçe bazında açıklanmasını da istedi.

 

 

 

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya tarafından yazılı olarak cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak; yardıma muhtaç, yoksul kişi ve ailelerinin sosyal hizmetlerden ve sosyal yardımlardan faydalandırılmalarının devletin asli görevleri arasında olduğunu ifade eden Elif Doğan Türkmen şunları söyledi:

 

 

YARDIMLAR YETERSİZ KALIYOR

 

 
“Ülkemizde özellikle gelir dağılımındaki derin eşitsizlik, yüksek oranlardaki işsizlik ve diğer ekonomik sorunlardan kaynaklı olarak sosyal yardımlara muhtaç insan sayısı her geçen yıl artış göstermektedir. Ülke genelinde her yıl büyüyen yokluk ve yoksulluk karşısında, dağıtılan sosyal yardımlar yetersiz kalmaktadır.

 

 

EŞİT VE HAKÇA DAĞITILMIYOR

 

 
Gıda, barınma, eğitim, sağlık ve yakacak gibi çeşitlilik gösteren ayni ve nakdi sosyal yardımların gerçek ihtiyaç sahibi olanlara ulaştırılmadığı, eşit ve hakça dağıtılmadığı gibi kamuoyunda sık sık şikayetler de dile getirilmektedir”

 

 

Sosyal yardımların her dönem tartışma konusu yapıldığını kaydeden Elif Doğan Türkmen, özellikle yardım amacıyla dağıtılan, yanma verimi düşük, kükürt oranı yüksek olan kalitesiz kömürlerin hava kirliliğini artıran etkisine de dikkat çekti.

 

 

Elif Doğan Türkmen, bakandan şu sorularına yanıt vermesini istedi:

 

 
-Ülkemizde 2002-2016 yılları arasında ayni yada nakdi ne tür yardımlarda bulunulmaktadır? Sosyal yardım alan hane ve kişi sayısını yıllar ve iller bazında açıklar mısınız?
-Söz konusu dönem için yine yıllar ve iller bazında dağıtılan sosyal yardımların maddi değeri toplam ne kadar liradır?
-Adana’da sosyal yardım alan hane ve kişi sayılarını, yardım miktarını, değerleri ile birlikte yıllar ve ilçe bazında açıklar mısınız?
-İllere gönderilen sosyal yardımların planlanması, dağıtımı, muhtaç kişi ve hanelerin belirlenmesi konusunda kim yetkilidir? Yardıma muhtaç kişiler, hangi kıstaslara göre tespit edilmektedir?
-İllere gönderilen sosyal yardım ödeneklerinin nasıl dağıtıldığı ve kullanıldığı, yardımların gerçek hak sahiplerine ulaştırılıp ulaştırılmadığı konusunda yeterince denetim yapılmakta mıdır? Bu denetimler sonucu hakkında soruşturma açılan kamu görevlileri var mıdır?
-Yakacak yardımında dağıtılan kömürlerin, kalitesizliği nedeniyle ciddi oranda çevre ve hava kirliliğine neden olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu kömürlerin gerekli şartları taşıyıp taşımadığı, hava-çevre ve insan sağlığına zarar verip vermediğine yönelik bir çalışma yapılıyor mu? Ya da bundan sonra yapılacak mı? Açıklar mısınız?
-Ülke genelinde artan yokluk ve yoksulluk karşısında yetersiz kalan sosyal yardımların çeşitlerinin ve miktarlarının artırılması konusunda bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır?