CHP’li Türkmen: Kadın mahkumların ihtiyaçları ihmal ediliyor

CHP’li Türkmen: Kadın mahkumların ihtiyaçları ihmal ediliyor
5 Ekim 2017 10:28

CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen, cezaevlerindeki kadınların cinsiyetlerine özgü ihtiyaçlarının ihmal edilmesi ile bu kadınların hem hapishanede olmaları hem de kadın olmalarından kaynaklı birçok sorun yaşadığını söyledi.

 

 

 

Ülkemiz cezaevlerindeki kadın mahkum sayısının son 15 yılda hızla yükselerek yüzde 360 arttığına ve 10 bine yaklaşan rakamlara ulaştığına değinen Elif Doğan TÜRKMEN, cezaevindeki kadınların sorunlarını ve ihtiyaçlarını ortaya çıkarmak için yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu belirterek kağıt üzerinde eşit olarak görülse de pratikte kadın mahpusların ayrımcılık yoluyla kötü muameleye maruz kaldığını söyledi.

 

KADINLAR AYRIMCILIK YOLUYLA KÖTÜ MUAMELEYE MARUZ KALIYOR

 

Elif Doğan TÜRKMEN, cezaevlerindeki kadınların sorunlarının başında kadın hijyeni ve sağlığı için kullanılması zaruri olan pedlerin cezaevi kantinlerinde ücretli olarak satılması ve kimi zaman da bulanamaması nedeniyle yaşadıkları sıkıntılara değinerek, “mahpuslar birçok ihtiyaçlarını ücretlerini ödemek suretiyle cezaevi kantinlerinden karşılamakta, ancak maddi durumu yetersiz tutuklu ve hükümlüler cezaevi şartlarında kendilerine ücretsiz sunulan olanaklarla hayatını idame ettirmeye çalışmaktadırlar” dedi.

 

 

KADIN PEDİ LÜKS DEĞİL ZARURİ İHTİYAÇTIR

 

TÜRKMEN, başta kadın pedi olmak üzere, kadın mahpusların bebekleri için gerekli olan çocuk bezi, mama, pişik kremi, bebek şampuanı gibi ürünlere cezaevi şartlarında ulaşımın çok zor olduğunun göz önüne alınarak, kadın mahkumların genel ihtiyaçlarının gündeme getirilmesi, özellikle kadın pedi ve diğer zaruri ihtiyaçlarının ücretsiz temin edilmesi gerekliliğini ifade etti.

 

SORUN EŞİT DEĞİL EŞİTLEYİCİ BİR YAKLAŞIMLA ÇÖZÜLÜR

 

Konunun çözümü için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile de temaslarda bulunduğunu belirten TÜRKMEN, kadın mahpusların ihtiyaçlarının, eşit değil ancak eşitleyici bir yaklaşımla giderilebileceğini söyledi.