CHP’li Tüm: ‘Hedef sıfır kaza’ dediler, ülke katliam tablosuyla karşı karşıya kaldı!

CHP’li Tüm: ‘Hedef sıfır kaza’ dediler, ülke katliam tablosuyla karşı karşıya kaldı!
30 Eylül 2017 09:06

CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın başlattığı “hedef sıfır kaza” kampanyasının işçi katliamıyla sonuçlandığını belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.​

 

 

 

13 Mayıs 2017 tarihinde eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun “hedef sıfır kaza” sloganıyla başlattığı ‘kampanya’nın sonunda, 167’si inşaat işçisi olmak üzere toplam 753 işçi yaşamını yitirdi.Hedef sıfır kaza dediler, ülke katliam tablosuyla karşı karşıya kaldı!

 

“Hedef sıfır kaza” kampanyasının iş cinayetlerini önlemek bir yana, ülkeyi bir katliam tablosuyla karşı karşıya bıraktığını ifade eden CHP’li Mehmet Tüm, “AKP döneminde 20 binden fazla sayıda işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İktidar her ay göz göre göre en az 200 işçinin ölümü seyrediyor. Bu süreçte iş ve işçi güvenliği adına hiçbir denetim yapılmadığı gibi, iş güvenliği tabelalarla, göstermelik risk değerlendirme raporlarıyla geçiştirilecek bir husus olarak görüldü. İş cinayetlerini ‘fıtrat, kader’ olarak gören zihniyet, güvenlik önlemlerini de gereksiz görüyor. Mayıs ayında başlatılan ‘hedef sıfır kaza’ kampanyası da bırakın iş cinayetlerini engellemeyi, bizi bir katliam tablosuyla baş başa bıraktı. Bu süreçte en az 753 işçi bu ‘kampanya’ sürecinde hayatını kaybetti. Bu başarısızlık ve facia karşısında haysiyetli ve onurlu bir bakanın yapması gereken bellidir; ancak AKP’li yetkililer sorumluluk alıp istifa etmek bir yana, korkarım ki yaşanan ölümlerin sorumluluğunu da hayatını kaybeden işçilerin üzerine yıkacaklar. Ama bizler çok iyi biliyoruz ki, bu ölümlerin sorumlusu yandaş müteahhitlere göz yuman, yandaş şirketlerin kârını işçinin canından daha değerli gören ve millete küfredenlere AKP’nin bizatihi kendisidir.” dedi.

 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na yazılı soru önergesi veren CHP’li Mehmet Tüm, Bakana şu soruları yöneltti:

 

Bakanlığınız süresince kaç işçi iş kazası neticesinde hayatını kaybetmiştir?

 

Bu iş kazalarının nedenleri nedir? Son 5 yılda işçi ölümlerine dair raporlarınızın kaçında işçi kazanın sorumlusu olarak kayıtlara geçmiştir?

 

‘Hedef sıfır kaza’ kampanyası sürecinde hayatını kaybeden işçi sayısı dikkate alındığında, yürütülen çalışmanın yanlış veya eksik olduğu düşünülmekte midir?

 

İşçi ölümlerini bitirmek amacıyla daha etkili bir çalışma başlatılacak mıdır?

 

Sıfır kaza kampanyasının ekseninde inşaat sektörü olduğu beyanı dikkate alındığında, Bakanlığınızın yapı ve inşaat sektöründe yaşanan iş cinayetlerinin neden önlenemediği hususunda bir çalışması var mıdır?

 

İnşaat sektöründe yaşanan iş cinayetlerindeki olağanüstü artışta, iktidarınızın aşırı betonlaşma ve ormansızlaştırma üzerine kurulu çevre politikasının etkisi bulunmakta mıdır?

 

İktidarınız döneminde iş kazası nedeniyle inşaat sektöründe kaç şirkete veya müteahhite soruşturma açılmıştır?

 

İş cinayetleri nedeniyle iktidarınız döneminde kazadan sorumlu olduğu gerekçesiyle kaç kişi yargılanmış ve cezalandırılmıştır?

 

Gerekli önlemleri almadığı ve iş güvenliğini sağlamadığı için kaç şirkete soruşturma açılmıştır?

 

Hükûmetinizin işçi sağlığı ve iş güvenliğini piyasaya ve taşerona bırakma politikasında bir değişiklik düşünülmekte midir?

 

İktidarınız döneminde iş kazasından dolayı hayatını kaybeden çocuk sayısı kaçtır?

 

Çocuk işçiliği önlemeye yönelik ne tür çalışmalar yapılmaktadır?