CHP’li Tanrıkulu: Kamu personel alımlarında kurumların yapacağı sınavlarda torpil nasıl önlenecektir?

CHP’li Tanrıkulu: Kamu personel alımlarında kurumların yapacağı sınavlarda torpil nasıl önlenecektir?
14 Aralık 2014 11:23

CHP Genel Başkan yardımcısı Sezgin Tanrıkulu KPSS’nin kaldırılacağı iddialarına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

 

Kamu Personeli alımlarında Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) şartının kaldırılacağı ve her kurumun kendi yazılı ve sözlü sınavını yapacağı iddiaları CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu tarafından Başbakan Ahmet Davutoğlu’na soruldu. Tanrıkulu’nun Başbakan Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM’ye verdiği 10 maddelik soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

 

“Basına yansıyan haberlere göre, Kamu personeli alımlarında Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) şartını kaldıracağı, her kurumun kendi yazı ve sözlü sınavını yapacağı iddia edilmektedir. Haberde yeni kamu personeli alım sistemin ilk olarak Başbakanlık, Maliye, Hazine, BDDK gibi kurumlarda bürokrat yetiştirmeye yönelik A grubu kadrolar ve üniversite mezunları için uygulanacağı belirtilmiştir. Bu bağlamda; Kamu Personel alımlarında KPSS şartının kaldırılacağı iddiası doğru mudur? İddia doğru ise hangi gerekçeler ile KPSS şartı kaldırılmak istenmektedir? Kamu personeli alımlarında idarenin takdir hakkı şartı olması, partizanca uygulamaları ve anayasal hak ihlallerini beraberinde getirmez mi? KPSS’nin kaldırılması planlanmakta mıdır? Kamu personel alımlarında kurumların yapacağı sınavlarda torpil nasıl önlenecektir? Sözlü mülakatlarda kamera kaydı yapılacak mıdır? Bu kayıtlar istenmesi halinde mülakata katılan kişiye verilecek midir? Kamera kaydı olmayan mülakatlarda şeffaflık nasıl sağlanacaktır? Sözlü mülakatlarla amaçlanan nedir? Kurumların yapacağı sözlü sınavlarda etnik, dinsel, mezhepsel ayrımcı uygulamalar nasıl önlenecektir? Bu durum insan haklarına aykırı değil midir? İnsan hakları ihlallerinin önüne nasıl geçilecektir? Yeni sistem ile birlikte iktidara yandaş olmayanların kamu personeli olması olanaksız hale mi getirilmek isteniyor?”