CHP’li Tığlı, ‘Ankara Ulaşım Ana Planı’nı Meclis’e taşıdı!

CHP’li Tığlı, ‘Ankara Ulaşım Ana Planı’nı Meclis’e taşıdı!
14 Aralık 2018 12:54

Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Ankara, hem bürokrasinin ve siyasetin merkezi hem de Başkent oluşu itibariyle çevresiyle, altyapısıyla, mimari yapılanmasıyla örnek bir şehir olması gerekirken, maalesef yanlış yapılan Şehir Planlama Çalışmaları ile çağdışı ve çarpık bir şehir haline gelmiştir.” dedi.

 

 

ARANIYOR: Kayıplara Karışan Ankara Ulaşım Ana Planı 2038 Aranıyor!

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi tarafından yapılan Ankara Ulaşım Ana Planı 2038 Ulaşım Master Planı ve Çevre Düzeni Plan Çalışmasının akıbeti aradan geçen 5 yıla rağmen hala belirsizliğini korumaktadır. Diyen Tığlı, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Başkent Ankara’nın Ulaşım Ana Planı kimlere emanet edildi. Bu projenin koordinatörü Şehir Bölge Plancısı mıdır? Yoksa Makine Mühendisi midir?” Sorularını gündeme getirdi.

 

 

Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’ya yönelttiği sorular şunlar:

 

· Ankara Ulaşım Ana Planı tamamlanmış mıdır? Tamamlanmadıysa akıbeti nedir? Ankara Ana Ulaşım Planı 2038 adıyla anılan çalışma kim tarafından yapılmıştır?

· Ankara Ana Ulaşım Planı 2038 adıyla anılan çalışmanın tarafları, katılımcıları kimlerdir? Proje koordinatörünün, makina mühendisi olduğu halde, “mimarlık” ve “çevre uzmanı” “ulaşım uzmanı” olduğu yönünde unvan kullandığı iddiaları doğru mudur? Proje yürütücüsü yardımcısı hakkında “şehir planlamacısı” lisans diploması olmadığı yönünde bir dava açılmış mıdır?

· Basına yansıyan meslek odaları ve uzman görüşlerinde Ankara Ana Ulaşım Planı 2038 analiz kitapçıklarından, sonuç ürün olan bir kentsel ulaşım ve nazım imar planına gidilemeyeceği belirtildiği halde aksine ısrar edilmesinin dayanağı nedir?

· Gazi Üniversitesi Rektörlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında 2013 yılında yapılan Ankara Ana Ulaşım Planı 2038 projesine ait protokolün bir yıl süreli olduğu doğru mudur? Doğruysa protokolün süresi ne zaman dolacaktır?

· Ankara Ana Ulaşım Planı 2038 çalışması Gazi Üniversitesi’nin döner sermaye çalışması mıdır? Bu projeyle ilgili Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanlığı ve Kurulunun onayı var mıdır? Bu projeye ait orijinal rapor ve plan paftalarının Belediyeye (işverene) tesliminden önce “Üniversite Çalışması” olduğunu belli edecek şekilde “Noter” tarafından tasdik edilmiş midir?

· Protokol hükümlere göre Ankara Ana Ulaşım Planı 2038 için üst ölçekli yeni Nazım İmar Planı yapılması gerekirken, Haziran ayında çıkarılan “Mekânsal Planlar Yönetmeliği”ne göre şema ve krokilere dayalı “Strateji Planı” adı altında bir üst planlama sürecine gidilmesini Protokol Hükümlerine, Planlama Disiplinine ve İmar Kanunu’na uygun buluyor musunuz?

· Çalışma analizleri, trafik etütleri ve anketlerde kullanılan yöntemler bakımından tartışılan bu çalışma kamuoyunu tatmin edecek şekilde analitik etüt ve analizler içermediğine göre çalışmayı sil baştan ele almayı düşünüyor musunuz?

· Basına yansıyan haberlere göre proje yürütücüsü ve eskimiş üst kadrolarının meslek şekilleri itibariyle “Şehir Planlamacısı” dışında, mesleki açıdan ehil olmayan akademisyenlerden oluştuğu doğru mudur? Bu kişiler hakkında FETÖ ile bağlantılı olabileceklerine dair açılmış herhangi bir dava var mıdır? Bu kişiler kim tarafından atanmıştır? Bu çalışma bittikten sonra “Projeye Dönemsel Katkı Verenler” isimli listeye Proje Yürütücülerinin isteği üzerine sonradan eklenen kaç şehir bölge plancısı vardır?

· Koruma planlaması konusunda uzman olmadığı bilinen ve herhangi bir yayını bulunmayan bir öğretim üyesinin, Ankara Ana Ulaşım Planı 2038 Projesi kapsamında Koruma Kurulu Üyeliği’ne Gazi Üniversitesi rektörü tarafından atanmasını nasıl yorumluyorsunuz? İlgili yönetmelik hükümlerine aykırı bir şekilde yapılan bu atama için ne gibi yaptırımlar getireceksiniz?