CHP’li Tezcan: Esnek bir düzenlemeye ihtiyaç var! ‘İttifak’ CHP’nin tüzüğüne giriyor

CHP’li Tezcan: Esnek bir düzenlemeye ihtiyaç var! ‘İttifak’ CHP’nin tüzüğüne giriyor
16 Şubat 2018 11:07

CHP, Tüzük Kurultayı’nda ittifaka olanak sağlayacak düzenlemeler yapacak. BirGün’e konuşan Tezcan, “Anayasa değişikliği yeni düzenlemeler yapma ihtiyacı doğurdu. Esnek bir düzenlemeye ihtiyaç var” dedi

 

Nurcan Gökdemir / Birgün

 

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nın ardından 9-10 Mart tarihlerinde yapılması kararlaştırılan Tüzük Kurultayı için çalışmalara hız verildi. Parti Meclisi (PM) üyeleri, milletvekilleri ve parti örgütlerinden tüzük önerilerini genel merkeze iletmeleri istendi.

 

Önerilerin iletilmesi istemini içeren, CHP Genel Sekreter Akif Hamzaçebi ve Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in imzasını taşıyan yazıda, “Siyasi yaşamdaki değişiklikler yeni ihtiyaçlar doğurmuştur” denildi. PM üyeleri, milletvekilleri ve parti örgütünden tüzük önerilerini 23 Şubat Cuma gününe kadar Genel Merkez’e iletmeleri istendi.

 

İttifak esnekliği
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, BirGün’e yaptığı açıklamada, parti tüzüğünde 16 Nisan Referandumu ile yapılan Anayasa değişikliği ile girilen yeni dönemin gerektirdiği düzenlemelerin yapılmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Siyasi partilerin Cumhurbaşkanlığı seçiminden başarıyla çıkabilmek için sahip olduğu oydan daha fazlasına, en az yüzde 51 oya ulaşmaları gerektiğine dikkat çeken Tezcan, “Parti tüzüğünde geniş ittifakların yapılmasını sağlayacak esnekliğe ihtiyaç var” dedi.

 

‘Ön seçimsiz olmaz’

 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de, tüzük bütünlüğünün bozulduğunu, yönetmeliklerle düzenlenmesi gereken birçok konunun tüzükte yer aldığını söyledi. Siyasi değişikliklerin yanı sıra bu durumun da yeni bir tüzüğe ihtiyaç yarattığını belirten Erkek, “Sade, daha kullanışlı bir tüzük hazırlanacaktır” diye konuştu.

 

 

Erkek, tüzükte milletvekili ve yerel yönetim adaylarının ön seçimle belirlenmesi konusunda bir düzenleme olup olmayacağı sorusuna, “CHP ön seçimsiz olmaz, buna Genel Başkanımız da büyük önem veriyor” dedi.

 

 

‘Cumhurbaşkanı adayını PM seçsin’

 
2016 yılında tüzük taslağı hazırlıkları sırasında gündeme gelen parti meclisi üyelerinin sayısının azaltılması, MYK üyelerinin genel başkan tarafından belirlenmemesi, genel başkanın atama yetkisinin Genel Sekreterlik, Genel Saymanlık ve Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısını belirlemekle sınırlı tutulmasının tartışılan öneriler arasında bulunduğu bildirildi.

 

Edinilen bilgiye göre, parti yönetimi, Cumhurbaşkanı adayı seçiminin tüm üyelerin katılımıyla yapılmasına sıcak bakmıyor. Bu talebe, “Üyeler tarafından belirlenecek bir aday yüzde 51’i kucaklamayabilir” gerekçesiyle karşı çıkılırken Parti Meclisi’ne yetki verilmesi görüşünün ağırlıklı olduğu öğrenildi.

 

“Güçlü genel sekreterlik” modeline dönülmeyeceği ancak Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin sayısının daha güçlü bir yönetim oluşturma gerekçesiyle arttırılabileceği bildirildi.

 

 

Muhalefet sahnede

 

 

Bu arada son kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı genel başkanlık yarışını kaybeden Muharrem İnce’nin tüzük kurultayını seçimli yaptırmak için harekete geçtiği öğrenildi. Ancak İnce’nin yeterli imzayı toplayamayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Öte yandan Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı adayının üyeler tarafından seçilmesi, iki seçimde başarılı olamayan genel başkanın görevden ayrılması, genel başkan adayı olabilmek için gerekli imza sayısının düşürülmesi önerilerini gündeme getirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

 

 

Kurultay öncesi “Gelecek için biz” başlıklı manifesto yayımlayan beş milletvekili de 60 kişiden oluşan PM üye sayısının 80’e çıkarılması, il başkanlarının PM toplantılarına katılabilmesi, tüm seçimlerin çarşaf listeyle yapılması ve blok liste uygulamasının kaldırılması önerisini delegelerin onayına sunacağı öğrenildi.