CHP’li Tekin’den Başbakan’a: Mavi Marmara tazminatları ödendi mi?

CHP’li Tekin’den Başbakan’a: Mavi Marmara tazminatları ödendi mi?
15 Kasım 2016 09:12

CHP’li Gürsel Tekin, Başbakan Binali Yıldırım’a ‘Mavi Marmara baskınında yakınlarını kaybedenlerin İsrail’e açmış oldukları davaları geri çekmedikleri için söz konusu tazminatların ödenmediği iddiası doğru mudur?’ diye sordu…

 

 

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Başbakan Binali Yıldırım’a verdiği soru önergesinde Mavi Marmara davası ile ilgili ilginç bir iddiayı dile getirdi. Tekin önergesinde ‘Mavi Marmara baskınında yakınlarını kaybedenlerin İsrail’e açmış oldukları davaları geri çekmedikleri için söz konusu tazminatların ödenmediği iddiası doğru mudur?’ dedi…

 

CHP’li Tekin’in soru önergesinde şu ifadelere yer verildi;

 

“İsrail devletinin 31 Mayıs 2010 yılında Mavi Marmara gemisine düzenlediği operasyon sonucunda 9 sivil hayatını kaybetmiş, bu nedenle durma noktasına gelen ilişkilerin normalleşmesi adına hükümetiniz, tazminat başta olmak üzere bazı şartlar öne sürmüştü.

 

Bu noktada, İsrail Hükümeti ile 28.06.2016 tarihinde bir anlaşma imzalanmış, akabinde 01.10.2016 tarihinde taahhüt edilen 20 milyon dolar meblağın açılan resmi bir hesabına havale edildiği, tazminatların ailelere dağıtılmasından Türkiye hükümetinin sorumlu tutulduğu duyurulmuştu.

 

Bu bağlamda;

 

1-Hükümet hesabına havale edilen tazminat tutarından ilgili muhataplara bugüne kadar herhangi bir ödeme yapılmış mıdır? Hâlihazırda ödenmemiş ise, bu tazminat hangi nedenlerle ödenmemiş ve ne zaman ödenecektir?

 

2- Mavi Marmara baskınında yakınlarını kaybedenlerin İsrail’e açmış oldukları davaları geri çekmedikleri için söz konusu tazminatların ödenmediği iddiası doğru mudur?

 

3- Gemi katılımcılarına ve yakınlarına ödenecek olan tazminat tutarının belirlenmesinde hangi kriterler göz önünde bulundurulmuştur? Uluslararası hukuk normları çerçevesinde belirlenmiş tazminat miktarları emsal olarak alınmış mıdır?

 

4- Mavi Marmara baskınında yakınlarını kaybedenlerden, ileride İsrail devleti ve vatandaşlarına dava açmaları ve açılan davaların aleyhte sonuçlanması durumunda oluşacak tazminat taleplerinin, Türk hükümeti tarafından karşılanacak olmasını adil buluyor musunuz?

 

5-Hayatını kaybedenlere ödenecek tazminat hususunda, ilgililerin yazılı başvuru yapacağı makam neresidir?”

 

 

Kaynak: Çağdaş Ses