CHP’li Tekin: Yolsuzluklar yine Başbakan’ın bilgisi dahilinde mi?

CHP’li Tekin: Yolsuzluklar yine Başbakan’ın bilgisi dahilinde mi?
19 Temmuz 2014 11:48

CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Erdoğan Bayraktar’a ait Bayraktar İnşaat tarafından, Koşuyolu mevkiinden 22 milyon dolar tutarında arsanın usulsüz olarak satın alındığı iddialarını meclis gündemin taşıdı.

 

Gürsel Tekin, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, emsal oranı 1.50 olan, 1222 ada ve 26 parsellik 9 bin 642 metrekarelik arsa 25 Ekim 2013 tarihinde Bayraktar İnşaat ve Taahhüt Limited Şirketi tarafından satın alındığının ve arsa üzerinde, bölgede inşaat yaptırılamayacağı yönündeki imar planı notuna rağmen inşaat çalışmaları devam ettiğinin altını çizdi. Hem yeşil alanları hem de kamuya yol kavşağını işgal sürecine müdahale etmeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi hakkında neden gerekli işlemlerin başlatılmadığını soran Tekin, arsanın alımı ve inşaat sürecinde rüşvet karşılığı imar değişikliği iddialarına acilen bir açıklama yapılması gerektiğini vurguladı. Tekin ayrıca, İstanbul’un en yeşil ve değerli mevkilerinden olan ve Bayraktar tarafından 22 milyon dolara satın alınan arazinin gerçek değerinin altında satıldığı ve dolayısıyla vergi kaçakçılığına fırsat verildiği iddialarını da Güllüce’nin yanıtlamasını istedi.

 

Gürsel Tekin’in Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istedi sorular şöyle:

 

1. İstanbul’un en yeşil ve değerli mevkilerinden olan ve Bayraktar tarafından 22 milyon dolara satın alınan arazinin gerçek değerinin altında satıldığı ve dolayısıyla vergi kaçakçılığına fırsat verildiği iddiaları hakkında bir soruşturma başlatılmayarak, vergi kaçakçılığına göz mü yumulmuştur?

 

2. Erdoğan Bayraktar tarafından satın alınan arsa üzerinde OFTON İnşaat şirketi tarafından başlatılan inşaatın hem yeşil alanları hem de kamuya yol kavşağını işgal sürecine müdahale etmeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü hakkında tarafınızdan neden bir soruşturma başlatılmamıştır? Bu soruşturma Bayraktar tarafından mı engellenmiştir?

 

3. Emin Bey Sokak’ta bulunan arsa üzerindeki icra ve ipoteklerin usulsüz bir şekilde ve süratle kaldırılması için gerekli talimatlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından mı verilmiştir?

 

4. Bahsi geçen bölgeye ait proje inşaatının Kadıköy İmar ve Şehircilik Müdürlüğü onayına gerek duymadan, hatta tasdik başvurusundan önce başlamış olmasına yönelik bir soruşturma başlatılmamasının sebebi nedir?

 

5. Kamuya ait alanın inşaat tarafından işgali ve arsa üzerinde ipoteklerin kaldırılması hakkında bakanlığınız döneminde soruşturma başlatılmamış olmasının sebebi nedir?

 

6. Bakanlığınız döneminde de, Sayın Bayraktar döneminde olduğu gibi her şey başbakanın onayıyla mı yapılmaktadır?