CHP’li Tekin: Üniversiteler rant değil bilim üretmeli

CHP’li Tekin: Üniversiteler rant değil bilim üretmeli
16 Ağustos 2014 15:48

CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletveki Gürsel Tekin üniversitelerin ranta alet edilmesini geçtiğimiz haftalarda TBMM gündemine taşımıştı.

 

Ankara Ulaşım Ana Planına dair (AUAP 2038) Gazi Üniversitesi Rektörlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında 2013 yılında imzalan protokolle başlayan projenin vizyon, akademik altyapı ve etik açından uzmanlar tarafından yetersiz bulunduğunun altını çizen ve projenin kısa vadeli ranta hizmet ettiğinin Atatürk Orman Çiftliği ve ODTÜ arazileri üzerine yapılan ve kamuoyunda büyük tepkiye yol açan yol çalışmalarından da anlaşıldığını belirten Tekin, şimdide Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

CHP Genel Sekreteri TBMM’ye sunduğu önergede; ’’Ankara Ulaşım Ana Planına dair çalışmada Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi arasındaki, vizyonsuz ve ranta dayalı proje iddiaları tarafımdan meclis gündemine taşınmıştır. Konuya dair elimize ulaşan diğer bilgilere göre, üniversitelerin, etik anlayışından uzak ve kabul edilemez bir şekilde ranta alet edildiğine dair daha vahim iddiaları gün yüzüne çıkarmıştır.

 

GURSELTEKIN_03

 

Bilim üretmesi gereken üniversite kadrolarının akademik bilgi ve beceriye değil, Ankara Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere AKP hükümetinin kentleri metalaştırarak elde etmek istediği ranta göre şekillendiği ve bu duruma Yüksek Öğretim Kurumu’nun da alet edildiğini görmek tarafımızdan büyük kaygı uyandırmaktadır.

 

Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber tarafından yapılan ve basına da yansımış olan ‘Atama ve kadroları ben tayin ederim. Bir gün yanınızdaki odada tanımadığınız bir kişiyi görürseniz şaşırmayın. Onu ben atadım demektir’ şeklindeki açıklamalar bu kaygılarımızı son derece haklı kılar niteliktedir. ‘’ ifadelerini kullandı.

 

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya sorduğu sorular ise şöyle:

1. Rektör Büyükberber döneminde, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ortak yapılan Ankara Ulaşım Ana Planı 2038 projesi karşılığımda akademik kadro açıldığı iddialarına dair bir işlem başlatılmış mıdır?

2. Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi için 31 Temmuz 2014 tarihinde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 657 Sayılı DMK 48. maddesi hükümleri dâhilinde ilan edilen öğretim üyesi kadrosunun isme özel olarak açıldığı ve bu ismin Büyükberber’in iş ortağı olduğu iddiaları doğru mudur? Bu konu hakkında bir soruşturma başlatılmamasının sebebi nedir?

3. Akademik jüri üyeleri üzerinde akademik mobbing uygulanarak jüri görevlerinden ayrılmaya zorlandığı yönündeki iddialara dair bir soruşturma başlatılmaması tarafınızdan nasıl açıklanmaktadır?

4. Üniversite içindeki akademik personele, “ Öğretim Görevlisi’ ve “Yardımcı Doçentlik” kadrosu için başvurmamaları telkin edilmesi üzerine bunun kendilerine rektörlük tarafından yazılı olarak bildirilmesini isteyen personelin dilekçelerine aylardır cevap verilmemesinin sebebi nedir?

5. Gazi Üniversitesi özelinde doçentliğe hak kazandıkları halde uzun yıllardır asistanlık kadrosunda bekletilen kaç tane öğretim elemanı vardır?