CHP’li Tekin: Turizm seyahat acentaları battı batacak!

CHP’li Tekin: Turizm seyahat acentaları battı batacak!
3 Aralık 2020 09:47

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ile birlikte turizm endüstrisinin en önemli aracı kuruluşu olan seyahat acentelerinin kendi kaderlerine terkedildiğini kaydederek, seyahat acentalarının bu zor günlerden düze çıkabilmesi için taleplerinin dikkatle dinlemesi ve gerçek anlamda çözüm odaklı destekler sağlanması için çaba gösterilmesi gerekiyor. dedi.

 

 

CHP’li Tekin konu ile ilgili yaptığı açıklamasında: “Turizm Seyahat Acenteleri, bugüne kadar üç, beş firma dışında iktidarın hiçbir destek ve yardım paketinde kendilerine yer bulamadılar. Seyahat acentalarına tanınan destek paketinden yapılan yardımlara ulaşabilen çok az sayıdaki seyahat acentesi ise Mart 2020’ den itibaren, işyerlerinin kapalı olması ve normalleşme olmaması sebebiyle borcu borçla kapatarak hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Buna rağmen, elektrik, su, doğalgaz faturaları ve giderlerini ödemeye devam ediyorlar. Ayrıca, acente çalışanlarının büyük bir çoğunluğu ücretsiz izine çıkarılmış durumda. Covid-19 Salgını sürecinde Turizm Sektörü haricinde hiçbir sektörde %99 oranında kayıp yaşanmamıştır.

 

 

Bu süreçte gelir kaynakları kesilen, buna karşılık pek çok sabit giderleri devam eden, acentaların daha fazla desteğe ihtiyaç duydukları aşikârdır. Buradan Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a çağrı yapıyorum, “Sayın Bakan, işinizi gücünü bırakın ve artık asli işiniz olan turizm sorunlarıyla ilgilenmeye başlayın lütfen! Birçok seyahat acentası kapanma noktasına gelmiş, evine ekmek götüremez haldeler. Siz bu tabloyu görmezseniz, kim görecek? Bunun vebali ağır olur Sayın Bakan, hatırlatırım.! diyen Tekin, Turizm sektörünün teşvik ve destek beklentileri şu şekilde sıraladı:

 

 

Sicil Affı getirilmesi

 

 

2022 yılının sonuna kadar istihdama dayalı tüm vergilerin devlet tarafından üstlenilmesi. (SGK, Bağkur, Personel Stopaj, Kira Stopajı)

 

 

Sicil sorgusu yapılmadan, teminat istenmeden 2 yıl geri ödemesiz, 5 yıl geri ödemeli ve faizsiz işe devam kredisi verilmesi.

 
İç turizmin geliştirilmesi ve desteklenmesi için Avrupa örneklerinde olduğu gibi vatandaşlarımıza yurt içi tatillerinde kullanmak üzere tatil kuponu verilmesi.

 
Turizm sektörü geneli için 2021 yılı sonuna kadar personel istihdam desteği sağlanması.

 
Kurumlar, Gelir Vergisi, Muhtasar, SGK ve kredi eski borçlarının 2021 yılı sonuna kadar ertelenmesi.

 
Rekabetin daha da yükseleceği göz önünde bulundurularak acentalara tanıtım ve pazarlama desteği verilmesi.

 
Konaklama Vergisi ve Turizm katkı payı uygulamasının 2021 sonuna dek ertelenmesi

 
Daha önce ticari kredi kullanmış, ya da acente sahibi şahsi kredi kullanmışsa bu krediler en az 2 yıl faiz işlemeden ötelenmesi.