CHP’li Tekin: TBMM’de yapılan ihalede büyük şaibe!

CHP’li Tekin: TBMM’de yapılan ihalede büyük şaibe!
27 Eylül 2013 13:22

CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, TBMM’de kurulan güvenlik kameraları ihaledeki yolsuzluk iddialarını Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e sordu.

 

Gürsel Tekin TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından yazı yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, şöyle dedi:

 

“27.09.2013 Tarihli ulusal bir gazetede çıkan habere göre, “TBMM’de kurulan kameralar için açılan ihalede, yolsuzluk yapıldığı” bu nedenle, TBMM Bilgi İşlem bölümünde görevli mühendis Fethi Özant’ın, Meclis Genel Sekreteri ve diğer yetkililer hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyet dilekçesi verdiği, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da Meclis Başkanlığı’na konuyla ilgili yazı göndererek “ön inceleme” talebinde bulundu anlaşılmaktadır.

 

Yargıtay’ın, Meclis Başkanlığı’na gönderdiği yazıda, Mühendis Fethi Özant’ın iddialarına göre,“kamera sistemi için açılan ihale belli bir firmanın katılımı için hazırlandığı, Şartnameye eklenen yasaklar sebebiyle Türkiye’nin önde gelen firmaları ihaleye katılamadığı, İşi alması istenen firmanın yanı sıra bu konuda tecrübesi olmayan bazı firmalar da göstermelik olarak ihaleye sokularak, böylece önceden belirlenen şirketin işi alması sağlanarak 3 milyon TL’nin daha önce kamera güvenlik sistemi kurmamış bir firmaya verildi” belirtilmiştir.”

 

TEKİN’DEN ÇİÇEK’E SORULAR

 

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten yazılı yanıtlamasını istediği 8 soru şöyle:

 

1-Daha önce kamera güvenlik sistemi dahi kurmamış olan “Destek Bilgisayar” firmasına ısrarla bu ihalenin verilmek istenmesinin sebebi nedir?

 

2-İhaleye katılmak için teklif veren “Teknoser” adlı firmanın, ihale günü bilerek geç gelerek veya geç gelmesi sağlanarak, Destek Bilgisayarın ihaleyi kazanması sağladığı iddiası doğru mudur?

 

3-Meclisin güvenliğini ilgilendiren bir konuda, görüşleri alınması gereken, Koruma Başkanlığı ve diğer ilgili başkanlıklar ve ihale sistemi personelinin ihale sürecinin dışında tutulmalarının ve görüşlerinin alınmama sebepleri nedir?

 

4-Kamere İhalesinde görevlendirilen kişilerin TBMM’de görev ve yetkileri nelerdir? Kimlerden oluşmuştur?

 

5-Bu ihaleye katılan firmalar hangileridir? İhale için şirketlerin vermiş oldukları teklif tutarları nelerdir?

 

6- Meclis’teki kamera sayısının iki katı ve görüntü depolama aygıtları üç katı büyüklüğünde olan ve altyapısı da bulunmayan Merkez Bankası ve bağlı altı kuruluşun kamera güvenlik sistemi ihalesinin 2.520.000 liraya ihale edildiği Yargıtay tarafından belirtilmiştir. TBMM’de kurulan kamera sisteminin ihale bedelinin 3 Milyon TL nin üzerinde gerçekleşmiş olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

7-TBMM Bilgi işlem ‘de görevli mühendis Fethi Özant, Meclis Genel Sekreteri ve diğer yetkililer hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyet dilekçesi verdiği anlaşılmaktadır. Verilen şikâyet dilekçesine istinaden Meclis Başkanlığı tarafından bu kişiler hakkında açılmış ve yürütülmekte olan her hangi bir soruşturma var mıdır?

 

8-Kamu vicdanını ve Meclisin itibarını zedeleyen bu ihaleyi iptal etmeyi düşünü yormuşunuz?