CHP’li Tekin: Taşerondan kadroya geçenlerin kıdem tazminatı karşılığı neden ayrılmıyor?

CHP’li Tekin: Taşerondan kadroya geçenlerin kıdem tazminatı karşılığı neden ayrılmıyor?
2 Ekim 2019 11:10

Sayıştay, 2018 Denetim Raporunda pek çok Kamu Kurumunda, Taşerondan Kadroya geçen işçilerin ve bazı kamu idarelerinin istihdam ettikleri işçi statüsündeki personel için kıdem tazminatı karşılığı ayırmadığı, kıdem tazminatlarının karşılık hesapları kullanılmadan doğrudan giderleştirildiği ve kıdem tazminatı karşılıklarının muhasebeleştirilmesinde dönemsellik ilkesine uymadıklarını tespit etti.

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Tekin, ” Kıdem tazminatı karşılığının ayrılmaması maliyetlerin gerçekçi hesaplanamamasına, bu durum da kamu zararının oluşmasına neden olmaktadır. dedi. Tekin, taşeron işçiler, 696 sayılı KHK hükümleri gereği sürekli işçi kadrosuna geçmiş ve kıdem tazminatı karşılıklarının mutlaka ayrılmış olması gerekirken Sayıştay raporlarında hala kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılmadığını görmek aklımıza şaibeli durumları getiriyor” dedi.

 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gürsel Tekin şunları kaydetti:

 
Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin Sayıştay tarafından (2018) denetlenmesi sonucunda; bazı kamu idarelerinin istihdam edilen işçi statüsündeki personel için kıdem tazminatı karşılığı ayırmadığı, kıdem tazminatlarının karşılık hesapları kullanılmadan doğrudan giderleştirildiği ve kıdem tazminatı karşılıklarının muhasebeleştirilmesinde dönemsellik ilkesine uyulmadığı tespit edilmiştir.

 
Bilindiği gibi kamu kurumlarında görev yapan idareciler, kamu kaynaklarını doğru kullanmalıdır. Bu doğru kullanımda en önemli husus yapılan işlemlerin kanuna ve yasalara uygun olması gerekmektedir. Kıdem tazminatı karşılığı v.b. gibi işlemlerin tam ve doğru olması gerekmektedir. Kurumlarda, en alttan en üst kadar ilgili evraklarda imzası olan herkes sorumludur. Kıdem tazminatı karşılığı ayrılması bir yandan finansal tabloların kurum ile ilgili doğru bilgileri raporlamasını sağlarken diğer yandan maliyetlerin daha gerçekçi hesaplanması amacına hizmet etmektedir.

 
Buna göre;

 
– 2014 yılından itibaren kamuda kıdem tazminatı karşılığı ayrılmadan çalıştırılan işçi sayısı nedir? Taşerondan kadroya geçmesine rağmen kıdem tazminatı karşılığı ayrılmayan işçi sayısı nedir?
– Taşeron işçiler, 696 sayılı KHK hükümleri gereği ‘sürekli işçi’ kadrosuna geçmiş ve kıdem tazminatı karşılıklarının mutlaka ayrılmış olması gerekirken Sayıştay raporlarında hala kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılmadığı görülmektedir. Bu durumu nasıl açıklıyorsunuz?
– Kıdem tazminatı karşılığının ayrılmaması, kamuda maliyetlerin gerçekçi hesaplanamamasına, bu durum da kamu zararının oluşmasına neden olmaktadır. Oluşan kamu zararı kimlerden ve nasıl karşılanacaktır? İlgili kişiler hakkında açılmış herhangi bir soruşturma bulunmakta mıdır?
– Karşılıkların ayrılma amacı yasa maddesinde açıkça belirlenmiş olmasına rağmen neden göz ardı edilmektedir?
– Kamuda kıdem tazminatı karşılığı ayrılmış olmasına rağmen, ödenme yapılmamış kıdem tazminatı toplamı ne kadardır?
– SPK düzenlemelerine tabi şirketlerde kıdem tazminatı karşılığı zorunlu olarak ayrılmaktayken, kamu kurumlarında bu durum neden inisiyatifine bırakılmıştır.