CHP’li Tekin: Taşeron AKP işçi ölümlerini izliyor

CHP’li Tekin: Taşeron AKP işçi ölümlerini izliyor
21 Ağustos 2014 19:49

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, hükümeti iş kazalarına karşı önlem almamakla suçladı ve “Taşeron AKP işçi ölümlerini izliyor” dedi.

 

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde taşeron işçi olarak çalışan 26 yaşındaki Zafer Açıkgözoğlu’nun eline enjektör iğnesi batması sonucu Hepatit B hastalığına yakalanması ve ağır işlerde çalışmaya devam ederek ölmesinin “cinayet” olduğunu kaydetti.

 

Tekin, göçük altında kalan madencilerin, elektrik akımına kapılıp ölen işçilerin, tersanelerde sönen yaşamların tek sorumlusunun AKP hükümeti politikaları olduğunu vurguladı.

 

Taşeron işçilerin düşük ücrette ve güvencesizliğe mahkum edildiğini, işe alıp-çıkarma hilesi ile tazminatları haklarının yok edildiğini belirten CHP Genel Sekreteri ‘’Köleliğin diğer adı taşeron olmuştur.’’ dedi.

 

‘’İşçisini ‘ucuz köle’ olarak gören AKP hükümeti eserini izlemeye devam etmektedir.’’ Ifadelerini kullanan ve AKP döneminde taşeron işçiliğin 10 kattan fazla artarak 2 milyona ulaştığını kaydeden Tekin’in yazılı açıklaması ise şöyle;

 

‘’Taşeron işçilik kölelik düzeninin bir parçası haline gelmiştir. İş kazalarında Avrupa birincisiyiz. Resmi verilerin güvenilir olmadığını, gerçeği maskelemeye çalıştıklarını biliyoruz. Sendika ve sivil toplum örgütlerinin verilerine göre son on yılda en az 12 bin işçi yaşamını yitirdi ve her 100 işçiden 17’si iş kazalarında öldü.

 

İş kazalarından dolayı çalışan her 100 bin işçiden İngiltere’de 0,6’sı, Norveç, İsveç, Finlandiya ve İsviçre’de 1,5’i, Fransa ve Almanya’da 2’si, Belçika’da 2,5’i, Avusturya ve Yunanistan’da 4’ü, Bulgaristan ve Güney Kıbrıs’ta 5’i, Türkiye’de ise 17’si iş kazalarında yaşamını kaybetmektedir.

 

Bütün kazalar önlenebilir. Hükümet işine geldiği gibi düzenlemelerle yasa çıkarmaya devam ettiği sürece daha çok can yanacak, çok ocak sönecektir.

 

Ucuz olsun mantığıyla uzman olmayan kişiler en riskli işlerin içine atılmaktadır.

 

Soma’da facia geliyorum derken seyretmeye devam eden AKP, verdiğimiz tüm önergeleri reddetmiştir.’’

 

1