CHP’li Tekin: Olimpiyatların kaybedilmesinin tek sebebi Başbakan’dır

CHP’li Tekin: Olimpiyatların kaybedilmesinin tek sebebi Başbakan’dır
19 Eylül 2013 15:21

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Olimpiyatların kaybedilmesinin tek nedeninin Başbakan Erdoğan ve partisinin yürüttüğü savaş çığırtkanlığı olduğunu ileri sürdü.

 

Gürsel Tekin, partisinin Hatay il binasında milletvekilleri Hasan Akgöl, Refik Eryılmaz, Mevlüt Dudu ile Hatay ve Adana CHP il başkanlarıyla düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Hükümetin Suriye politikasına tepki gösteren Gürsel Tekin, “Özellikle son dönemlere baktığımızda, bizim de üyesi olduğumuz BM, NATO ve benzer kuruluşların, bu konudaki tavırlarının çok net olmadığını ve ısrarla Başbakan’ın buralara baskı yaptığını biliyoruz. G-20’de, Başbakan’ın ‘burada bir koalisyon oluşur ve ben de bunun bir parçası olurum’ demişti. Hatta, ‘oluşabilecek her koalisyona varım’ demişti. Savaş yerine, sürecin diplomatik yollarla çözülmesi doğru bir karardı. Önümüzdeki günlerde, Türkiye’nin NATO’ya, BM’ye hatta daha ileriye giderek, bazı ülkelere, Suriye konusundaki şiddetli baskısını anlamakta zorluk çekiyoruz” dedi.

 

BAŞBAKAN’IN SİSİ’YLE GÖRÜŞMESİNİ MEDYA YAZAMADI

 

Hükümetin Suriye politikasında, Türkiye’nin hiçbir menfaati olmadığını öne süren Tekin, medyanın konu CHP olunca, yeri yerinden oynattığını, Başbakan Erdoğan’ın 9 Mayıs’ta Sisi’yle 1,5 saat konuşmasını ise yazamadığını iddia etti. Tekin konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Konu CHP olunca, aydınlar, yazarlar, medya, yeri yerinden oynatıyor. Ama hiç kimse, 9 Mayıs’ta Sayın Başbakan’ın Sisi ile bir buçuk saat konuşmasını yazamadı. Yani yıllar geçmedi. 3 Haziran’da darbe oluyor, 9 Mayıs’ta Dolmabahçe Köşkü’nde, Sayın Başbakan, Sisi ile bir buçuk saat görüşme yapıyor. Hiç gördünüz mü gazetelerde Bizde fotoğrafları mevcut, CHP ne diyorsa doğrudur. Çıksın açıklasınlar. Şimdi siz bugün darbeci dediğiniz bir adamla bir buçuk saat görüşme yapıyorsunuz, sonra ana muhalefet yetkilileri bir davet alıyor, bu daveti şiddetle eleştireceksiniz. Kimse de size, ‘Sisi ile Dolmabahçe Sarayı’nda görüştünüz’ demeyecek. Ben soruyorum ve ümit ediyorum, size cevap verecektir.”

 

 

Olimpiyatların Başbakan Erdoğan yüzünden kaybedildiğini savunan Tekin, “Sayın Başbakan, ‘Olimpiyatlar niçin bize verilmedi, bunun sebebi Gezi Parkı’dır’ demişti. Olimpiyatların verilmemesinin tek sebebi var, Sayın Erdoğan’ın kendisidir. AKP’nin savaş çığırtkanlığıdır” dedi.

 

REYHANLI SALDIRISINI MUHALİFLER YAPMIŞ OLABİLİR

 

Reyhanlı’da 11 Mayıs’ta meydana gelen patlamaların muhalifler tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğini iddia eden Gürsel Tekin, “Reyhanlı’da 53 yurttaşımız hayatını kaybetti. Bunu sorgulamadığımız sürece, bu savaşın arka planını çözmemiz çok zor olabilir. Ortada çok ciddi belgeler var. MİT’in, CIA’in, jandarma istihbaratın belgesi var. Bütün bu belgelere baktığımızda, patlayan araçlar nereden çıktı Rakka’dan. Rakka kimin kontrolünde Bugün iktidarın desteklemiş olduğu, terör örgütlerinin kontrolünde olan bir yer. Amerika ile Türkiye ilişkilerinin bozulma noktasının da, tam bu nokta olduğunun bilinmesi gerekiyor. Bunu da soruyoruz. Ne konuştunuz Obama önünüze hangi belgeleri koydu” diye konuştu.

 

Gezi Parkı olayları ve Başbakan Erdoğan’ın ‘Gitsin ormanda yaşasınlar’ sözlerini eleştiren Tekin şöyle konuştu:

 

“Türkiye’nin her tarafında hak arama eylemleri devam ediyor. Yarın da devam edecektir. Çünkü, bu konuda çok ağır bedeller ödendi. 7 gencimizi kaybettik. 13 çocuğumuzun da gözünü kaybettik. Bunları hiçbir şey olmamış gibi kabul etmemiz düşünülebilir mi Yani eylemler niçin oluyorun ötesinde, eylemlere sebep olan nedenleri konuşabilirsek, herhalde bu eylemleri sonuçlandırmış oluruz. Daha dün Başbakan, doğaya, ağaca sahip çıkan insanlara, ‘Gitsin ormanda yaşasın’ demesi başlı başına bir eylem demektir. Bunlar kabul edilebilir mi Bir ülkenin Başbakanı, 76 milyon insanı temsil edecek Başbakan, hayatını kaybeden 7 gencecik insan için ‘başınız sağ olsun’ demiyorsa, bu ülkede yaşadığımıza hepimizin utanması gerekiyor. Gezi Parkı bir hak arama eylemidir. Gezi Parkı bir vicdandır, demokrasidir, özgürlüktür, buna iktidarda alışacaktır. Alışmak zorunda. Aksi takdirde, baskıcı anlayışla bunu sonuçlandıramayacaklarını bilsin. Bütün otoriter yapıları görüyorsunuz. Patır patır dökülüyor. Bir gün bunlarda dökülecektir, merak etmeyin.”