CHP’li Tekin: Ne var ne yok satıyorlar!

CHP’li Tekin: Ne var ne yok satıyorlar!
5 Temmuz 2020 08:00

Özellikle son bir yıldır kamu arazi ve konut satışlarında büyük artış gözlemlediğini ifade eden CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, AKP iktidara geldiği günden bu yana yurdun dört bir yanında ne var ne yok sattı. Ama son bir yılda yapılan satışlara bakıldığında, iş zıvanadan çıkmış durumda. Ekonominin kötüye gittiğini, milli gelirde ciddi düşüşler olduğunu ve bu açığı kapatmak için kamunun mallarının peşkeş çekildiğini ileri süren Tekin, Türkiye’nin Kovid-19’dan sonra daha derin bir ekonomik sorunla karşı karşıya kaldığını kaydetti.

 

 

Tekin açıklamasını şöyle sürdürdü: “ AKP iktidarı, 18 yıl boyunca kamu taşınmazlarını yeni yasalar çıkartarak ya da kuralları zorlayarak elden çıkarttı, tahsis etti ya da devretti. Hemen hemen tüm bakanlıklar ve Özelleştirme İdaresine imar planları yapma yetkisi tanındı. Hepsi daha çok rant getirmesi için, satmadan önce plan değiştirip, konut ve ticaret alanına dönüştürüldü. Yandaşlara yatırım yapması amacıyla verilen taşınmazlar ise onların isteklerine bakılarak planlandı. Gelinen noktada, kamu taşınmazlarının satışına son sürat devam ediliyor. Özellikle son bir yılın satış verilerine bakıldığında, son 5 yılın rakamlarını dahi geride bırakmış durumda. Bu arsaların genellikle imar uygulamalarının yapılmadan satılıyor olmaları bize İstanbul ve Marmara bölgesinde deprem toplama alanları için ayrılan arsaların satış hikayelerini hatırlatıyor.

 

 

İktidara geldikleri 2002 yılından bu yana Türkiye’nin en büyük şirketlerini, fabrikalarını, tesislerini, limanlarını satarak büyük ekonomik gelir elde ettiklerini ifade eden Tekin,18 yılın rakamlarından vazgeçtik, ülkemizde, son 1 yıl içinde kaç metrekare kamu arazisi ve taşınmazını sattıklarını ve kiraya verdiklerini? Bu satışlardan ve kiralamalardan ne kadar gelir elde ettiklerini? Satılan ve kiraya verilen kamu arazilerinin yeni sahiplerinin kimler olduğu ve hangi şehirlerde bulunduklarını öğrenmek elbette hakkımız. Milli servetimizin bu şekilde elden çıkarılışı hiç kuşkusuz Türkiye’nin temel sorunlarından biridir. Öte yandan, Kanal İstanbul projesi kapsamında 22 milyon metrekare Hazine taşınmazı tescil edilirken, yaklaşık değeri 3.4 milyar lira olan 4 milyon 422 bin metrekare büyüklüğündeki 489 gayrimenkul bedelsiz olarak TOKİ’ye devredildi.

 

 

Kamu taşınmazları halkın birikimiyle oluşturulmuş ve halka ait olan varlıklardır. Kanunlarımıza aykırı bir biçimde ve fütursuzca yapılan bu satışlar ve devirler, aynı zamanda insan haklarına da aykırıdır. Bu adamların bütün dertleri para!. Ve koskoca Türkiyeyi babalarının çiftliği gibi yönetiyorlar. Şu bir gerçek ki, AKP iktidarı Türkiye için bir felaket olmuştur. Bütün uygulamalarıyla ülkemize çok büyük zararlar vermiştir.

Unutmayın ki kimlere adrese teslim satışlar yaptığınızı yakinen takip ediyoruz. CHP olarak nefesimiz ensenizde olacak. Kaynaklarımıza sahip çıkma mücadelesini sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ediyor ve tüm yurttaşları bu mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz.”dedi