CHP’li Tekin: Namusunuzla çalıştınız, çok kazandınız ve Türkiye Vergi Rekortmeni oldunuz! ‘Bundan utanır mısınız?’

CHP’li Tekin: Namusunuzla çalıştınız, çok kazandınız ve Türkiye Vergi Rekortmeni oldunuz! ‘Bundan utanır mısınız?’
21 Kasım 2019 12:10

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, 2018 vergi rekortmenlerinin isimlerinin gizlenmesine tepki gösterdi.

 

 

CHP’li Tekin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

 

 

Namusunuzla çalıştınız, çok kazandınız ve Türkiye Vergi Rekortmeni oldunuz. Bundan utanır mısınız?

 
Daha birkaç yıl öncesine kadar bırakın isim açıklamayı vergi rekortmenlerine plaket veriyorduk. Ne oldu da rekortmenler açıklanmaktan vazgeçti?

 

 

Gelir İdaresi Başkanlığı 2018 vergi rekortmenlerini açıkladı. İlk 100’e giren vergi şampiyonu da dâhil tam 57 mükellefin kim olduğu bilinmiyor. Çünkü rekortmenler isminin açıklanmasını istemiyor. Adı bilinmeyen rekortmenlerin sayısı her yıl izaha muhtaç biçimde artış gösteriyor. AKP iktidara geldiği 2002’de adı ve ödediği vergi tutarı açık seçik olan mükellef sayısı 79’du. Adı ve gelir kaynağı bilinen rekortmen sayısı böylece tarihinin en düşük seviyesini görmüş oldu.
Daha birkaç yıl öncesine kadar bırakın isim açıklamayı vergi rekortmenlerine plaket veriyorduk. Ne oldu da rekortmenler açıklanmaktan vazgeçti? Her şeyin çok iyi olduğu bir ekonomide, hukukun üstünlüğünün olduğu, demokratik mekanizmaların iyi işlediği bir ülkede mükellefler saklanma ihtiyacı duymazlar; tersine onlar için, kurumları için büyük bir gurur kaynağıdır.

 
Namusunuzla çalıştınız, çok kazandınız ve Türkiye Vergi Rekortmeni oldunuz. Bundan utanır mısınız? Kamuoyundan saklar mısınız? Yoksa gurur mu duyarsınız? Tabii ki gurur duyarsınız ama rekortmenler öyle düşünmüyor, vergi rekortmeni olduğunu Türk halkından saklıyor, adının gizli tutulmasını istiyor!

 
Bu yıl 100 kişilik gelir vergisi şampiyonları listesinin 57’i ismini gizlemiş. Yarısından fazlası. Bu durum Türkiye’nin çok ciddi bir sorunudur. Ülkeye, devlete olan güven sorunudur. Hukuki güvencesinin olmadığının, korunamayacağını bilmenin verdiği tedirginliktir.

 
Vergi şampiyonları listesinin yayınlanmasıyla birlikte yalılarıyla, yatlarıyla, özel uçaklarıyla bilinen veya milyarlık ihalelerde adı geçen “rant insanlarının” neden vergi şampiyonları listesinde yer almadığı da garibimize gidiyor. Eğer vergi kaçırmıyorlarsa -ki bildiğiniz gibi bu ciddi bir suçtur. Ve bu suça göz yummakta suçtur.

 
Devlete verilen vergi anayasal bir ödevdir; bu kişiler bu ödevi yerine getirirken bununla övünmek istemiyorlar. Bu utanç iktidarındır, vergisini verenin değil…