CHP’li Tekin: Mutfakta büyük yangın var

CHP’li Tekin: Mutfakta büyük yangın var
11 Ekim 2017 09:59

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Kadıköy’deki Tarihi Salı Pazarı’na gitti. Esnaf da vatandaş da artan fiyatlardan dertliydi. Bir dokunup bin ah işiten Tekin, “Mutfakta büyük yangın var” dedi

 

 

Hande Zeyrek / Sözcü

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul Anadolu Yakası Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Emin Yarar’la birlikte dün Kadıköy Salı Pazarı’nı dolaştı. Geçen yılla kıyaslandığında tüm ürünlerde yüzde yüz artış yaşandığını anlatan Tekin, maliyetlerin çok yükseldiğini söyledi. “Bin tane vergi kalemi var. Maalesef pazarı dolaşınca dert dinliyoruz. Kimi işsizlikten, kimi aşsızlıktan dert yanıyor. Türkiye yangın yerine dönmüş. Aslında bu meseleleri görmek gerek” dedi.

 

 

“DAHA FAZLA ISTIRAP ÇEKTİRMEYİN”

 

 

Kilosu 2.5 lirayı bulan soğanın da yanına yaklaşılmadığını söyleyen Gürsel Tekin, “Artık soğan ekmek de yenilecek gibi değil” diye konuştu. Eline kağıt kalem alan Tekin, bir ailenin sadece peynir, zeytin, patates, soğan ve sıvı yağ satın aldığında ayda kaç lira harcadığını hesapladı.

 

 

Tekin, “Eti en az tüketen toplumuz. Geriye dört temel gıda kalıyor. Peynir, zeytin, patates, soğan… Peynir 20 lira, zeytin 28, patates 2, soğan 2 lira… Buna bir de 32 lira sıvı yağ eklendiğinde 5 kişilik bir ailenin iki günlük yiyeceği 84 lira… Bunu aya vurduğunuzda iki bin lirayı aşıyor. Daha biber, domates eklemedik. Büyük yangın var. Elinizi vicdanınıza koyun bu rakamlarla siz yaşayabilir misiniz? Hükümete çağrıda bulunuyorum. Daha fazla ıstırap çektirmeyin vatandaşa” dedi.

 

 

“MEYVENİN YANINA YAKLAŞAMADIM”

 

 

Hayvancılığın giderek kötüye gittiğini belirten peynir satıcısı, peynirde yüzde 15 artış olduğunu söyledi. Yeşil soğanın demeti 2 lira, kilosu ise 10 lira… Pazarcılar zam şampiyonunun sivri biber olduğunu söylüyor ama tüm ürünlerde yüzde 40’a yakın zam var. Cüzdanında 45 lirayla pazara giden yaşlı bir kadın, sadece patates soğan domates aldığını söylüyor ve ekliyor: “Pazar arabamız eskiden tıka basa dolardı şimdi meyvenin yanına yaklaşamadım bile…”

 

 

“BİZİ BU HALE GETİREN UTANSIN”

 

 

Pazardan iki domates, bir biber alan Tülay Kardelek, “Hayat pahalılığından böyle oldu. Ben değil bizi bu hale getiren utansın” dedi.