CHP’li Tekin: Kısa çalışma ödeneği alamayacak insanlar evinde taş mı yesin?

CHP’li Tekin: Kısa çalışma ödeneği alamayacak insanlar evinde taş mı yesin?
2 Nisan 2020 14:46

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Covid-19 virüsü nedeniyle çalışan işçilerin mağduriyetlerini önlemek için, yeniden düzenlenen “kısa çalışma ödeneği” bu haliyle uygulandığı taktirde çok ciddi mağduriyetler yaratacaktır. Yıllarca prim ödemiş milyonlarca çalışan son düzenlemedeki şartları yerine getiremediği için resmen açlığa mahkum edilecek. Bu durum kabul edilemez. Kısa çalışma ödeneği iş yeri kapanan tüm çalışanları kapsamalıdır ” dedi.

 

 

 

Tekin, Zehra Zümrüt’ün yanıtlaması için Meclis Başkanlığına vermiş olduğu soru önergesinde şu hususlara yer verdi. “Yeni düzenlemeye göre bir işçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için; işten çıkarılmamış olması, son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son üç yıl içinde 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş olma şartı getirildi. Bunlara ek olarak, başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde uygunluk tespiti denetimi incelemesinden “uygunluk” almış olmaları da şart koşuldu. Bu şartları daha önce sağlamış ancak bu dönemde sağlayamamış milyonlarca emekçi bulunmakta. Bu durumda iş yerleri kapanmış ancak kısa çalışma ödeneği alamayacak insanlar ne yapsınlar ? Evinde taş mı yesinler? 

 

 

Tekin, şu soruları yöneltti:

Kısa çalışma ödeneğine başvurması beklenen milyonlarca kişinin “uygunluk denetimi şartını” 60 gün içinde nasıl tamamlayacaksınız? Diyelim ki tamamlandı, bu süre zarfında evlerinde beklemek zorunda olan insanlar ne yeyip ne içecekler?

Yıllarca prim ödemiş ve işsizlik fonu kesintisi yapılmış bir işçi, son yapılan kısa çalışma ödeneği şartlarını yerine getiremediği takdirde, resmen açlığa mahkum edilmiş olacaktır. Bu durumda olan çalışanlar için, ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

Son çare olarak, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapan yurttaşlara “sadece eski müracaatlara yanıt verebiliyoruz, yeni müracaat alamıyoruz” denilmektedir. Kısa çalışma ödeneği de alamayacak olan bu insanlar nereye başvuracaklar?

Mevcut düzenlemeye göre; 3 ay süre ile kısa çalışma ödeneği alan kişiler, sonrasında işsizlik maaşı alacak olurlarsa, kısa çalışma ödeneği süresinden mahsuplaşıp, kalan süre için işsizlik maaşı alabilecekler. İşsizlik maaşı ödeme süresinden mahsuplaşmadan yeni bir düzenleme getirmeyi düşünüyor musunuz?

Toplamda kaç kişinin kısa çalışma ödeneğine başvuru yapacağını öngörüyorsunuz?