CHP’li Tekin: Kira üzerinden alınan stopaj vergisi kaldırılsın

CHP’li Tekin: Kira üzerinden alınan stopaj vergisi kaldırılsın
9 Ağustos 2017 21:42

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

 

 

 

 

Gelir Vergisi Kanununun da değişiklik öngören teklif ile kira üzerinden alınan stopaj vergisinin kaldırılması öngörülüyor.

 

 

Teklifin gerekçesinde, Türkiye genelinde esnaf sayısının Ocak 2017’de geçen yılın aynı dönemine göre 204 bin azalarak, 1 milyon 807 bin olduğu, mevsimsellikten arındırılmış değerlere bakıldığında, Aralık 2016’ya göre esnaf sayısının 177 bin azaldığı ve son bir yılda esnaf sayısının en fazla 60 bin ile İstanbul’da azaldığı belirtilerek şöyle denildi:

 

 

“2016 yılında işyeri kiralarından kesilen toplam stopaj vergisi 6,7 milyar lira. Yani, işyerleri kira olan esnaf ve sanatkârlar, ticari faaliyetlerinden dolayı zarar da etseler, bir başkasına ait olan bu vergiyi ödemek zorunda kalıyor. Daha da ötesi vergiyi esnaf ödüyor ama kâğıt üzerinde işyeri sahibi ödemiş gözüküyor.

Esnaf ve sanatkârlarımızı bu yükten kurtarmak için Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesi’nde yapılacak bir değişiklik, kira ve stopaj vergisinin mevzuatlardan çıkarılmasıyla ciddi bir rahatlama yaşanacaktır.”

 

 

Tekin’in TBMM Başkanlığına sunduğu Kanun Teklifi şöyle:

 
Borç batağında yüzen ve işini döndüremeyen binlerce esnaf ve sanatkârımız 2017 yılında da kepenk indirmeye devam ediyor. SGK verilerine göre Türkiye genelinde esnaf sayısı Ocak 2017’de geçen yılın aynı dönemine göre 204 bin azalarak, 1 milyon 807 bin oldu. Mevsimsellikten arındırılmış değerlere bakıldığında, Aralık 2016’ya göre esnaf sayısı 177 bin azaldı ve son bir yılda esnaf sayısı en fazla 60 bin ile İstanbul’da azaldı.

 

 

Ne var ki esnafı, tüccarı, yatırımcıyı teşvik etmesi gereken devlet, dengesiz ve adaletsiz vergi sistemi yanında, hantal ve demode olmuş istihdam politikaları sayesinde, kendi vatandaşının cesaretini kırmış, onu adeta canından bezdirir hale getirmiştir. Esnafımız, bir iş kurup daha satış dahi yapmadan borçlandırıldığı ağır vergilerle, ailesine, çocuklarına götüreceği rızkı peşinen elinden alınıyor. Esnaf kazansın kazanmasın, bir işyeri açtığı andan itibaren maliyece tahakkuk ettirilen ağır vergi kâbusuyla karşı karşıya kalıyor.

 

 

Her gün açtıkları dükkânları siftah dahi yapmadan kapatmak zorunda kalan esnaf, ekonomideki kötü gidişat, terör, darbe, ohal gibi konular yüzünden bırakın para kazanmayı, kira masraflarını dahi çıkaramıyor.

 

 

Yeni dükkân açmak isteyen esnaf kardeşimiz ise, işyeri sahiplerinin isteklerini peşinen kabul etmek durumunda kalıyor. Yapılan kira sözleşmeleri net kira üzerinden belirleniyor ve vergi yükü de mülk sahibinin değil, kiracı durumundaki esnaf ve sanatkârın üzerinde kalıyor. Kira gelirinden doğan vergiyi, kira gelirini elde eden mükellef değil, kiracı konumundaki ticaret erbabı ödüyor.

 

 

Yıllarca devletin, mal sahiplerinin ve esnafın çareler aradığı fakat hiçbir kesiminde memnun olmadığı, kira üzerinden alınan stopaj vergisi, bir tahsilat yöntemi olmaktan çıkıp maalesef vergi yükünün bir başkasına devredilmesi şekline dönmüş durumda.

 

 

2016 yılında işyeri kiralarından kesilen toplam stopaj vergisi 6,7 milyar lira. Yani, işyerleri kira olan esnaf ve sanatkârlar, ticari faaliyetlerinden dolayı zarar da etseler, bir başkasına ait olan bu vergiyi ödemek zorunda kalıyor. Daha da ötesi vergiyi esnaf ödüyor ama kâğıt üzerinde işyeri sahibi ödemiş gözüküyor.

 

 

Esnaf ve sanatkârlarımızı bu yükten kurtarmak için Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesi’nde yapılacak bir değişiklik, kira ve stopaj vergisinin mevzuatlardan çıkarılmasıyla ciddi bir rahatlama yaşanacaktır. Yapılacak bu değişiklik, esnaf ve sanatkârlarımıza çok önemli bir destek sağlanacağı gibi, piyasa şartlarında yüksek kira maliyetlerinin de düşmesine vesile olacaktır.

Esnafın üzerindeki vergi yükünün azaltılması ile devletin kasasına daha çok gelir akacak ve bu düzenlemeler neticesinde; esnaf, sanatkâr ve şirketler ödedikleri kira bedelini tam olarak kayıtlarına intikal ettirmiş olacak.

 

 

MADDE GEREKÇELERİ

 

 

MADDE-1 İşyeri kiralarında kira gelirinden doğan vergiyi kira gelirini elde eden mükellef değil, kiracı konumundaki ticaret erbabı ödemektedir. Yani mal sahibinin vergisini de esnaf ödemektedir. İşyerleri kira olan esnaf ve sanatkârlar, ticari faaliyetlerinden dolayı zarar da etseler bir başkasına ait olan bu vergiyi ödemek zorunda kalıyor.

 

 

Yapılan kira sözleşmeleri net kira üzerinden belirleniyor. Vergi yükü de mülk sahibine değil, kiracı durumundaki esnaf ve sanatkârımızın üzerine bir yük olarak biniyor.

Yıllarca devletin, mal sahiplerinin ve esnafın çareler aradığı fakat hiçbir kesiminde memnun olmadığı, kira üzerinden alınan stopaj vergisi kaldırılarak, zor koşullar altında bulunan esnaf ve sanatkârımıza en azından bir kazanım sağlaması hedeflenmektedir.

MADDE-2 Yürürlük maddesidir.
MADDE-3 Yürütme maddesidir.

 

 

GELİR VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

 

 

MADDE 1.- 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 ncü maddesinin 1 nci fıkrasının 5/a bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 2.- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3.- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.