CHP’li Tekin: Kentsel dönüşüm için kullanılacak yerler AKP milletvekillerine rant oldu

CHP’li Tekin: Kentsel dönüşüm için kullanılacak yerler AKP milletvekillerine rant oldu
19 Ağustos 2015 19:49

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Esenler Havaalanı Mahallesi’nde imara açılan askeri araziyle ilgili olarak DHA’ya özel açıklamalarda bulundu.

 

 

Esenler’de CHP İlçe Başkanı ve partisinin İlçe Belediye Meclis üyeleriyle buluşan Tekin, Kentsel dönüşüm için kullanılacak yerlerin tamamı rezidans oldu, AVM oldu. AKP milletvekillerine rant oldu. Bir daha söyleyeyim. Hatta dava açabilirler. AKP yöneticilerinin rantı haline dönüştü dedi.

 

“DAVA AÇABİLİRLER”

 

17 Ağustos depreminin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen en ufak bir şey yapılmadığını söyleyen CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Baktığınızda, kentsel dönüşüm için kullanılacak yerlerin tamamı rezidans oldu, AVM oldu. AKP milletvekillerine rant oldu. Bir daha söyleyeyim. Hatta dava açabilirler. AKP yöneticilerinin rantı haline dönüştü. Kimin yerleri Milletin yerleri. Milli emlak dediğimiz, bakanlıkların yeri olan yerler diye konuştu.

190820151905081151052_2

“3 BAKANLIK PAYLAŞAMIYOR”

 

Seçim öncesi Esenler’de seçim çalışması yaparken AK Parti’nin bir afişini gördüğünü anlatan Tekin, ‘Esenler’e müjde’. Ne güzel dedik ya, Esenler’e ne müjde acaba, dedik. Bir de araştırdık ki, bütün rant alanları bittikten sonra, askeri alanlar kaldı şu anda. Şu anda üç tane alan var. Bir, mezarlıklar. İki, askeri alanlar. Üç, viyadükler. Yani çevre yollarındaki sağlı sollu yeşil alanlar. Mezarlıkların bir kısmını da imara açtılar. Geri kalan askeri alanlar. Bu Esenler’deki 8,5 milyon metrekare yerin, tam 1 yıldır üç bakanlık arasında müzakere ediliyor. O ‘Ben alacağım’, öbürü ‘Ben alacağım’ şeklinde konuştu.

 

“ERDOĞAN BİRE BİR TAKİP EDİYOR”

 

Şimdiye kadar hiç yapılmayan bir uygulamayla askeri alanın ilçe belediyesine devredildiğini savunan Tekin açıklamalarını şöyle sürdürdü

 

Bugüne kadar bütün uygulamalara baktığınızda, büyük olasılıkla bakanlığa veriyorlar ya da Büyükşehir’e devrediyorlardı. Çünkü plan yapma yetkisi sadece Büyükşehir’in elinde. Biz bir açıklama yaptık. Davutoğlu’ndan önce Topbaş dedi ki, ‘Burası’ dedi, ‘dünyanın en büyük parkı olacak’. 48 saat sonra Başbakan geldi, ‘Esenler’deki vatandaşlarımıza 90 bin yeni konut yapacağız’ dedi. Üzerinden 24 saat geçti, sayın Bakan Canikli dedi ki, ‘Burasını AVM merkezi yapacağız.’ Doğrusu buranın akıbetini ne Topbaş bilir ne sayın Davutoğlu bilir ne de bakanlar bilir ne de belediye başkanı bilir. Kim biliyor buranın akıbetini Sarayda oturan zat-ı muhterem Tayyip Erdoğan bilir. Bire bir ilgileniyor. Buna emin olun. Bakın burada şeklen vatandaşı da kandırıyorlar. İşte ‘Dönüşüm olacak falan’ diye. Bugüne kadar dönüşümlerin nasıl yapıldığını hepimiz biliyoruz. Tek başına yetki istiyor belediye başkanı. Plan yetkisi, ihale yetkisi, uygulama yetkisi, sadrazamlık istiyor. İyi de, senin bir kere plan yapma yetkin yok. Bu şehrin sahibi sayın Topbaş, herkes konuşuyor da siz niye konuşmuyorsunuz Çıkıp ‘Burası büyük bir park olacak’ demediniz mi Sayın Topbaş siz ‘100 binlik plan yapacağız’ derken ‘Bu kentin anayasasıdır’, ‘Bu anayasaya dokundurtmam’ demediniz mi Şimdi delik deşik edilen bir anayasa ve Esenler halkının hakkı olan bu alanın Esenler halkının kullanımına açılması lazım.

 

“SONUNA KADAR TAKİP EDECEĞİZ”

 

Havaalanı Mahallesi’nde yapılan planın yandaş bir firmaya verildiğini öne süren Tekin, O yandaş firmaya verdikten sonra, bir daha plan yapıyorsunuz. Kimin hakkını veriyorsunuz Esenlerli yurttaşların hakkını veriyorsunuz. CHP olarak belediye başkan adayımız, İlçe Başkanımız, Belediye Meclis üyelerimizle beraber bizler bunu yakınnen takip edeceğiz dedi.

 

“MİLLETE TESLİM EDECEĞİZ”

 

Konuyu aslında TBMM gündemine taşıyacağını, ancak hükümet kurulamadığı için bunu yapamadığını söyleyen CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Ama Parlamento açılır açılmaz ilk işimiz bu olacak ve bu alan millete teslim edilecek. Ranta izin vermeyeceğiz dedi.

 

“BELLİ VAKIFLAR VE YANDAŞ FİRMALAR”

 

Bahsi geçen arazinin şu anda Esenler nüfusunun kullandığı alan kadar olduğunu belirten Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü

 

Hemen hemen yarısı kadar. Esenler’in yüzde 80’i dönüşüm alanı. Dönüşüm gerekiyor. Bu dönüşümler için hazır burada yer var kardeşim. Bunun bir kısmını dönüşümde kullanacaksınız. Geri kalanı da, Esenler gelişebilecek bir yer, büyük bir Esenler yaratmak zorundasınız. Esenler’in donatı alanlarına, okula, sağlık alanlarına, yeşil alanlara ihtiyacı yok mu Başka türlü kentsel dönüşüm yapma şansınız var mı Bütün bunlar Esenler halkının çıkarları için kullanılacaksa, CHP olarak sonuna kadar arkasındayız. Hayır, belli vakıflara, belli sermaye gruplarına peşkeş çekilecekse, sonuna kadar da mücadele edeceğiz. Onlarca vakıf, onlarca yandaş firma, 17 Aralık, 25 Aralık’ın tamamı burada.

 

 

 

Kaynak: Özgür ALTUNCU – Özgür ARSLAN / İstanbul (DHA)