CHP’li Tekin: Kadınların yürüyüşünden neden korkuyorsunuz?

CHP’li Tekin: Kadınların yürüyüşünden neden korkuyorsunuz?
9 Mart 2020 13:50

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nde yaşananları Meclis gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

 

CHP’li Tekin önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ki kadınlar da sorunlarını, taleplerini paylaşmak, barışçıl bir gösteri ve yürüyüş yapmak için Dünya Kadınlar Günü’nde İstiklal caddesinde bir araya gelmek istemiştir. Ancak kadınlarımız istiklal Caddesini adeta kuşatan kolluk güçlerinin ablukasına alınmış; gaz sıkılarak ve zor kullanılarak yürüyüş yapmaları engellenmiştir.
8 Mart Gece Yürüyüşü, kadınların Türkiye’de düzenlediği en kapsamlı etkinliklerden biridir. Barışçıl toplanma hakkının kullanılması, ülkemiz yasalarına göre iktidarın iznine tabi değildir. Bu hak, Anayasa ve uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınmış bir haktır. 16 yıl boyunca hiçbir sorun yaşanmadan İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen bu yürüyüş ne hikmetse son iki yıldır zor kullanarak engellenmektedir.
Bu bağlamda;
1- 16 yıldır hiçbir sorun yaşanmadan yapılan 8 Mart Gece Yürüyüşü son iki yıldır hangi gerekçelerle engellenmektedir?
2- Ülkemizde bir yanda kadınlara karanfiller güller dağıtılırken öte yanda biber gazı, plastik mermi sıkılmasının nedeni nedir?
3- Kadınların; Anayasadan, kanunlardan, Avrupa İnsan Hakları ve Uluslararası sözleşmelerden elde ettikleri haklarını kullanarak taleplerini kamuoyuna duyurmak istemesinin ne gibi bir sakıncası vardır?
4- Anayasamıza ve uluslararası hukuka açıkça aykırı olan, İstanbul Valiliği tarafından getirilen “yasak” başta olmak üzere benzer yasakların kaldırılması için bir girişiminiz olacak mıdır?