CHP’li Tekin: Kaç – Ak saraydan sonra kaç- Ak havalimanı!

CHP’li Tekin: Kaç – Ak saraydan sonra kaç- Ak havalimanı!
14 Kasım 2014 16:50

CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, rekor fiyatla sonuçlanan 3.Havalimanı ihalesi sonrası ihale şartnamaesine aykırı olarak değişiklikler yapıldığını ve düşürülen dolgu kodu oranı ile ekstra kazanç sağlanacağını belirtti.

 

 

CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, TBMM Başkanlığı’na verdiği ve Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın cevaplamasını istediği soru önergesinde, 3. Havalimanı projesinin 3 Mayıs 2013 tarihinde rekor fiyatlarla sonuçlanan ihalesinin 24 ay içinde bitirilmesi ön görülmüşken aradan geçen 18 aya rağmen tahsis edilen alanda hiçbir çalışmanın devam etmediği basın geniş yer bulmuştu. Projeye ve ihale sürecine dair çelişkilerin CHP tarafından da birçok kez gündeme getirilmiş, konuya dair detaylı raporlar hazırlandığını belirten Tekin ‘’Tüm itirazlara rağmen, havalimanı, pist ve terminal alanları Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından hiçbir ön çalışma yapılmadan, proje hazırlanmadan ve jeolojik etütleri yapılmadan ihale edilmiştir. Bu tutumdan kaynaklanan ciddi ve beklenmeyen sorunlar sonucunda inşaat alanında ihale şartnamesine aykırı değişiklikler yapılmıştır. Tüm bunlara ek olarak hafriyat miktarının yarı yarıya indirilmesi ile maliyet düşürme çabaları başlamıştır. AKP hükümetinin insan hayatını tehlikeye atan ‘ucuz maliyet’ ilkesi 3. Havalimanı projesinde de karşımıza çıkmaktadır.‘’ ifadelerini kullandı.

 

 

İşte CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın cevaplaması istemiyle sorduğu sorular;

 

 

1. 3 Mayıs 2013 tarihinde ‘yap-işlet-devret’ modeli ile (YİD) 22 Milyar Avro ’ya ihalesi yapılan İstanbul 3.Havalimanında yer teslimi yapılıp sözleşme imzalanmış mıdır?
2. Sözleşme ve yer teslimi yapılmadan ilgili firma nasıl çalışmalarına başlamıştır?
3. 3.Havalimanı projesinin kamuoyu ve uzmanlarla paylaşılmamış olması, onaylanmış herhangi bir proje olmadığından mıdır?
4. İhale şartnamesinden farklı ve uluslararası standartlara aykırı olarak platform dolgu kodu düşürülmüş müdür?
5. Son derece kapsamlı bu projenin denetlenmesi adına kontrolör bir firma ile anlaşma yapılmış mıdır?
6. Düşürülen dolgu kodu sonrasında ihalenin yenilenmemesinden dolayı ortaya çıkan hukuksuzluk tarafınızdan nasıl açıklanmaktadır?
7. DHMİ tarafından ihalenin feshi ne zaman gerçekleştirecektir?
8. İhaleyi alan firmanın dolgu kodu düşürümünden sağlayacağı ekstra kazancın tutarı nedir?
9. Havaalanı sahasındaki göllerin kurutulması adına ÇED raporunda bu göller ‘su birinkisi’ olarak gösterilmiş midir? Dolgu işlemi sırasında kaç göl kurutulmuştur?
10. Dolgu kodu düşürüldükten sonra özellikle Kemerburgaz ve Kilyos bölgesinde kaç ağaç katledilecektir?