CHP’li Tekin: Hırsızlık neden artıyor?

CHP’li Tekin: Hırsızlık neden artıyor?
18 Şubat 2019 09:30

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Ajans Press’in, İçişleri Bakanlığı verilerine ve medya yansımalarından derlediği bilgilere dayandırdığı hırsızlık olayları incelemesini Meclis gündemine taşıdı.

 

 

Tekin, hırsızlığın, Türkiye’de birinci sıraya yerleşen suç türü olmasının nedenlerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

 

 

CHP’li Tekin soru önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Ajans Press’in, İçişleri Bakanlığı verilerine ve medya yansımalarından derlediği bilgilere dayandırdığı hırsızlık olayları incelemesinde;
2018 yılında 73 bin 861 hırsızlık olayı yaşandığı görüldü. Bununla birlikte hırsızlık olaylarının en çok yaşandığı şehir İstanbul olarak kayıtlara geçti. İstanbul’da 2017 yılında 28 bin 970 hırsızlık olayı yaşanırken, geçen yıl 19 bin 993 olay yaşandığı kaydedildi. Bu tür olayların en çok yaşandığı diğer şehirler ise Ankara ve İzmir olarak belirlendi. Türkiye’de yaşanan günlük ortalama hırsızlık sayısı ise 202 olarak görüldü.
Rakamlardan da anlaşılacağı üzere ülkemizde yaşanan hırsızlık olayları son dönemde önemli bir artış göstermekte, ısrarla göz ardı ettiğiniz ekonomik krizin derinleşmesiyle bu tür olayların daha da artacağı anlaşılmaktadır. Uzmanlar, hırsızlık olaylarında yaşanan patlamayı toplumsal bozulmaya, ekonominin kötü gidişatına ve yasaların caydırıcı olmamasına bağlıyor.

 

Buna göre;
1- Ülkemizde her geçen gün artış gösteren hırsızlık sorunuyla ilgili olarak ne gibi önlemler almaktasınız? Aldığınız önlemlerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
2- Son 5 yılda yaşanan bu hırsızlık ve gasp vakaları sonucunda hayatını kaybeden ve yaralanan yurttaşlarımız sayısı kaçtır?
3- Hırsızlık suçuna bulaşmış kişilerin, yaş, cinsiyet, eğitim durumları ve illere göre dağılım oranları nedir? 18 yaşından küçük çocukların suç işleme oranları nedir?
4- Son 5 yılda hırsızlık, gasp, kapkaç suçlarından tutuklanan ve mahkûm olan suçlu sayısı kaçtır? Fail veya faillerin yakalanma oranı nedir?
5- Hırsızlığın, Türkiye’de birinci sıraya yerleşen suç türü olmasının nedenleri nedir?
6- Alınan önlemlerin salt polisiye tedbirlerle çözülebileceğine inanıyor musunuz?