CHP’li Tekin: FETÖ’cü savcılar mı fezleke düzenledi?

CHP’li Tekin: FETÖ’cü savcılar mı fezleke düzenledi?
16 Ağustos 2017 13:45

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin: “FETÖ/PYD terör örgütüne üye olmak sebebiyle açığa alınan yargıçlar tarafından düzenlenmiş fezlekeler nedeniyle tutuklu bulunan Milletvekili bulunmakta mıdır?”

 

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla işleme konulan fezlekeleri düzenleyen yargıçları Meclis gündemine taşıdı.

 

 

Tekin, yaptığı açıklamada “Milletvekili dokunulmazlığına ilişkin anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle birlikte toplamda 664 fezleke düzenlenmiş ve 138 vekilin dokunulmazlığı kaldırılmıştı. 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında, şu ana kadar 5000 civarında hâkim ve savcı açığa alınmış, bu sayı Türkiye’deki toplam hâkim ve savcı sayısının 3’te birine tekabül etmektedir. Söz konusu hâkim ve savcılar birçoğu terör örgütünün üyesi oldukları veya darbe girişiminde yer aldıkları şüphesiyle tutuklanmıştır. Hal böyle olunca ve her üç yargıçtan biri de açığa alınmışken, milletvekillerinin yargılanmalarına sebep olan yaklaşık 664 fezlekenin, hangi yargıçlar tarafından hazırlandığı açıklanmalıdır.” dedi.

 

 

Tekin’in Adalet Bakanı Gül tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA,

 

 

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. Saygılarımla

 

Bilindiği üzere 20.05.2016 tarihinde Milletvekili dokunulmazlığına ilişkin anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle birlikte toplamda 664 fezleke düzenlenmiş ve 138 vekilin dokunulmazlığı da kaldırılmıştı.

15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında, şu ana kadar 5000 civarında hâkim ve savcı açığa alınmış, bu sayı Türkiye’deki toplam hâkim ve savcı sayısının 3’te birine tekabül etmektedir. Söz konusu hâkim ve savcılar birçoğu terör örgütünün üyesi oldukları veya darbe girişiminde yer aldıkları şüphesiyle tutuklandılar.

Hal böyle olunca ve her üç yargıçtan biri de açığa alınmışken, milletvekillerinin yargılanmalarına sebep olan yaklaşık 664 fezlekenin hangi yargıçlar tarafından hazırlandığının cevabı da önem arz etmektedir.

 

 

Bu bağlamda,

 
1- Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasıyla birlikte işleme konulan 664 fezlekeden kaçı, FETÖ/PYD terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla açığa alınan yargıçlar tarafından düzenlenmiştir?
2- FETÖ/PYD terör örgütüne üye olmak sebebiyle açığa alınan yargıçlar tarafından düzenlenmiş fezlekeler nedeniyle tutuklu bulunan Milletvekili bulunmakta mıdır?
3- Milletvekili davalarına bakan hâkim ve savcılarından kaçı FETÖ/PYD’den açığa alınmış, kaçı görevden ihraç edilmiş, kaçı tutuklanmıştır?
4- Bu kişilerin hâkim ve savcılığa kabul edilmesi, terfi ettirilmesi ve belli görevlere getirilmesi için kimler referans olmuş ve onay vermiştir?
5- FETÖ üyesi Hâkim ve yargıçlar tarafından düzenlenmiş olan fezlekeler sebebiyle yaşanan mağduriyetleri nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?