CHP’li Tekin: Esnaf ve sanatkarlara bayram öncesi müjde verilsin

CHP’li Tekin: Esnaf ve sanatkarlara bayram öncesi müjde verilsin
21 Mayıs 2020 09:38

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, ekonomik kriz altında ezilmekte olan esnaf ve sanatkârlara destek sağlanabilmesi amacıyla kira üzerinden alınan stopaj vergisi kaldırılarak, bayram öncesi esnafa müjdeli bir haber verilmelidir.” dedi.

 

 
CHP’li Tekin, salgın sürecinde iktidarın esnafa karşı tutumunu eleştirerek, “Esnaf için yaptınız? Esnaf, devlete yük olmayan vergi mükelleflerinin en başında geliyor. Sadece son 2 ay içinde terkin edilen işyeri sayısı 20 bine yaklaşmış durumda. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, işletmelerin sabit giderleri olan; kira, kira stopaj vergisi gibi giderleri için hiçbir çözüm önerisi getirmediniz. Unutulmasın ki; esnaf ve sanatkârımız ayakta kalabilirse kirasını ödeyebilecektir.“ diyerek açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

 
Mal sahibinin vergisini neden esnaf ödesin ki?

 
Tekin, “kira stopajı esnafın sırtına yüklenerek büyük haksızlık yapılıyor. Mülk sahibinin yükümlülüğünde olması gereken kira gelirlerinden doğan vergi, haksız bir şekilde esnafın sırtına yüklenmiş durumda. Bu çarpık yapı en kısa zamanda değiştirilerek iş yeri kiralarında stopaj uygulaması kaldırılmalıdır. Hiç kimse bir başkasının geliri için vergi ödemek zorunda kalmamalıdır” diye konuştu.

 
İş yeri sahibi olmayan esnafın, her ay kiranın yüzde 20’sini stopaj olarak mülk sahiplerine ödediğini belirten Tekin, “Stopajın yanında bir de damga vergisi ile yüzde 20’nin de üzerine çıkan bu oran büyük vebaldir. İşin aslı, vergiyi esnaf ödüyor ama kâğıt üzerinde iş yeri sahibi ödemiş gibi gözüküyor. Bu haksız ve yanlış uygulamadan şimdi vazgeçmezseniz yakın zamanda vergi alacak tek bir esnaf dahi bulamayacaksınız. Gelin, bayram öncesi esnafımıza müjdeli bir haber verelim. “ İfadelerini kullandı.