CHP’li Tekin: Elektrikli Scooter’a önlem alın

CHP’li Tekin: Elektrikli Scooter’a önlem alın
26 Şubat 2020 13:00

Son zamanlarda ülkemizin birçok şehrinde teknoloji şirketlerinin kısa mesafede ulaşım seçeneği olarak kullanıma sunduğu, hayatımızı kolaylaştırmak ve daha pratik hale getirmek için kullanılan “elektrikli scooterler” sağladığı pek çok avantajın yanı sıra çeşitli sıkıntıları da beraberinde getirdi. Elektrikli scooter’da ilk ölümlü kaza meydana geldi. İstanbul Beşiktaş’ta gerçekleşen kazada 17 yaşındaki bir genç aracın altında kalarak feci şekilde hayatını kaybetti.

 

 

CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin konuyu Meclis gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Tekin önergesinde şunları kaydetti:

 

“İstanbul’da da kullanımı hızla artan ve kentin çeşitli noktalarında ücret karşılığında kiralanan elektrikli scooter’da ilk ölümlü kaza meydana geldi. Beşiktaş’ta gerçekleşen kazada 17 yaşındaki bir genç aracın altında kalarak feci şekilde hayatını kaybetti. Ülkemizde elektrikli scooter’larla ilgili bir hukuki düzenleme bulunmuyor. Kilometre hızla gitmesine izin verilen bu araçları kullanmak için 18 yaş sınır bulunuyor ve sürücülerin ehliyet sahibi olmaları gerekmiyor.

Her şeyden önce trafiğe çıkacak bu araçların muayenelerinin nasıl ve kim tarafından yapıldığı, aracın trafiğe çıkmaya elverişli olup olmadığının resmi bir teyidi de bulunmuyor. Araştırmalar, kazalarda yaralanmaları azaltmak için kask ve eklem koruyucuların takılmasını tavsiye ediyor ancak bu konuda çok yüksek hızlara ulaşabilen elektrikli scooter kullanıcılarına henüz bir yasal zorunluluk getirilmemiş olması vatandaşlarımızı kaygılandırıyor.

Kaldırımda yürürken veya yolun karşısına geçmeye çalışırken aniden karşılaşılabilen elektrikli scooterler, yayaların geçişlerine engel teşkil edebiliyor. Özellikle bebek arabası ya da tekerlikli sandalye kullanan vatandaşlar, elektrikli scooterların kaldırımları işgal etmesinden rahatsızlık duyuyor. Bu cihazların her sokakta, köşe başında, kaldırımlarda, yaya geçitlerinde, park ve bahçelerde başı boş bırakılması görüntü kirliliğine neden oluyor. Şehrin çeşitli noktalarında toplu biçimde yer kaplayan veya kaldırımlarda yere devrilmiş halde duran elektrikli scooterler ciddi anlamda çevre kirliliği de yaratmaya başladı.

Bisikletlerin ve motorlu bisikletlerin yaya yollarında sürülmesine ilişkin yasak olmasına rağmen, saatte 25 km’ye varabilen elektrikli scooter kullanıcılarının aynı hızlarla yaya yollarını kullanmak suretiyle ciddi riskler yarattığını hatta kazalar yaptıklarını görmekteyiz.”

 

Bu bağlamda;

 

Elektrikli scooter araçları kullanmak için yaş sınırı 18 olmasına rağmen, Beşiktaş’ta gerçekleşen kazada 17 yaşındaki bir gencimizi kaybetmemiz nedeniyle ilgili firma hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
Bugüne kadar elektrikli scooter’la gerçekleşmiş tespiti yapılabilmiş kaç kaza meydana gelmiştir?
Yaya yollarındaki yayaların, çocukların, bebek pusetleriyle yürüyen ve manevra kabiliyeti kısıtlı yayaların saatte 25 km’ye varabilen araçlarla karşı karşıya kalmalarını engellemek amacıyla ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?
Trafiğe çıkacak bu araçların muayeneleri, nasıl ve kimler tarafından yapılmaktadır?
Elektrikli bisikletlerin takibi, denetimi ve güvenliği açısından herhangi bir tescil ve plaka sistemi bulunmakta mıdır?
Elektrikli scooter kullanıcılarına ve kiralayanlara yönelik henüz yasal bir düzenleme getirilmemiş olması nedeniyle yaşanacak kazalardan ve risklerden kimler sorumlu tutulmaktadır?