CHP’li Tekin: Devlet esnafı ortada bıraktı!

CHP’li Tekin: Devlet esnafı ortada bıraktı!
16 Aralık 2020 10:17

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı destek paketinin yetersiz olduğunu savunan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, kepengi kapanan binlerce dükkân aynı zamanda binlerce ekmek kapısı demek. Son açıklanan bin liralık destekle yaşanan krizden ve sosyal bunalımdan çıkmak mümkün değil. Siz hiç mi bakkala uğramıyorsunuz? Hiç mi manava uğramıyorsunuz? Yani hiç mi yolunuz manava düşmüyor? Hiç mi sokaklarda dolaşmıyorsunuz? İnsanlar en temel ihtiyaçlarını barınma, ısınma ve yemek ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Emeklisi, işsizi, genci, hizmet sektöründe çalışan milyonlarca emekçi ne yapacak? Binlerce garson, barmen, komi, aşçı, bulaşıkçı işsiz kaldı ve kalmaya devam ediyor. Peki, buralarda part-time çalışarak okul harçlığını çıkaran öğrenciler veya geçimini buradan sağlayan yüz binlerce emekçi şimdi ne yapacak? Hiç düşündünüz mü? Küçük esnafın bankalara borcu 861 milyar lira. Zamanında ödenmediği için takibe alınan kredi tutarı 151.6 milyar lira. Vatandaşın bankalara borcu 830.4 milyar lira. İcra takiplerinin Covid 19 salgını nedeniyle üç aya yakın bir süre durdurulmuş olmasına rağmen, bekleyen dosya sayısı 22 milyon 759 bin adet” dedi.

 

 

 

Tekin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın esnafa son olarak açıkladığı destek paketinin büyüklüğü 5 milyar lira. İlk bakışta büyük bir rakam olarak görülüyor. Ama hükümetin köprü, tünel, otoyol, hastane, havalimanı gibi Hazine garantili ödemeler için sadece kur farkı nedeniyle yandaş şirketlere 2014-2019 yılları arasında 143 milyar 603 milyon lira ödendi.

 

 

Gelelim borçlara. Bir önceki destek paketi adı destek olmasına karşın banka borcundan öteye geçemedi. Destek yerine borçlandırarak sorunu geçiştirmeye çalışan hükümet bu politikasında gayet başarılı. Zamanında ödenmediği için takibe alınan krediler 1 – 8 Aralık arasında 1.2 milyar lira artarak 151.6 milyar lira oldu. KOBİ’lerin bankalara olan kredi borçları 27 Kasım – 4 Aralık 861 milyar liraya yükseldi. Aynı dönemde vatandaşın bankalara olan borcu 830.4 milyar liraya yükseldi. Bu borcun 687,2 milyar lirası tüketici kredilerinden, 143.2 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. İcra takiplerinin Covid 19 salgını nedeniyle üç aya yakın bir süre durdurulmuş olmasına rağmen, bekleyen dosya sayısı 11 Aralık itibariyle 22 milyon 759 bin adet oldu.

 

 

Açıklanan paket Can simidi bile değil. Esnaf ayakta kalabilecek durumda değil. Ciddi bir para verilmesi lazım. Faizsiz verilmeli. Asgari düzeyde büyüklüğüne göre 50 binden 150 bine kadar uzun vadeli kredi faizsiz verilmeli. Vekiller memurlar maaşını alır ama vergi ödeyenler devletin omurgası. Vergiyi sıfırlamaktan vazgeçtik bari faizi sıfırlasınlar. Tefeci faiziyle borç ödenme şansı yok. Zaten binlerce kapanan şirket var. En azından belli bir süre içinde devletin alacaklarının faizlerinin sıfırlanmalı.