CHP’li Tekin: Bu millete yapılmış bir haksızlıktır

CHP’li Tekin: Bu millete yapılmış bir haksızlıktır
18 Nisan 2019 19:03

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Antalya Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Menderes Türel’in belediyeyi ‘bankamatik memurlarıyla’ doldurduğu iddiası hakkında konuştu.

 

 

 

 

Gürsel Tekin, “Antalya Belediyesi’nde bir tane bile bankamatik memuru varsa bu da bu millete yapılmış bir haksızlıktır. Önemli olan konu şudur, milletin kaynakları nereye nasıl harcandı? Ben bir milletvekili olarak bunun peşinde koşmak, bunun hesabını sormak zorundayım. Milletin belediyelere emanet ettiği kaynaklar kötü kullanılıyorsa, yolsuzluk ve israfa gidiyorsa bu elbette benim ilgi alanım olacak” ifadelerini kullandı.

 

 

Tekin, AKP’li eski başkan Menderes Türel’in Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni bankamatik memurlarıyla doldurduğunu iddia etmişti.

 

Gürsel Tekin’in açıklamaları şöyle;

 

– Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın 4.000 bankamatik memurunun işine son verdiğine yönelik açıklamanız çok konuşuldu. Önceki Belediye Başkanı Menderes Türel de yazılı bir açıklama yaparak size yönelik belli ithamlarda bulundu. Bu konuda ne diyorsunuz?

 

Konu ilk önce yerel basında gündeme geldi, daha sonra çeşitli gazeteciler de bu konuda açıklama yaptılar. Biz de basında çıkan bu haberleri esas aldık. Rakam üzerinde tartışmanın hiçbir anlamı yok. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanımız bu konuda hassas. Zaman içerisinde gereken araştırma yapılacak ve netice ortaya çıkacaktır. Antalya Belediyesi’nde bir tane bile bankamatik memuru varsa bu da bu millete yapılmış bir haksızlıktır. Önemli olan konu şudur, milletin kaynakları nereye nasıl harcandı? Ben bir milletvekili olarak bunun peşinde koşmak, bunun hesabını sormak zorundayım. Milletin belediyelere emanet ettiği kaynaklar kötü kullanılıyorsa, yolsuzluk ve israfa gidiyorsa bu elbette benim ilgi alanım olacak. Sayın Menderes Türel bu tip açıklamalar yapmadan önce çok iyi düşünmek zorunda. 31 Mart 2019 tarihi itibariyle Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tam 4 milyar 300 milyon lira borcu var. Sayıştay yaptığı denetimde belli usulsüzlükler tespit etmiş durumda. Sayın Türel’e ben kendisinin kullandığı üslubu kullanmayacağım. Sadece şunu söylüyorum, icra makamında bulunanlar her zaman hesap vermeye hazır olmalıdır. Antalya kararını verdi, yeni bir sayfa açtı, şimdi tertemiz, hesap verebilirlik, şeffaflık ve katılımcılığın esas olduğu bir dönem başlıyor. Antalya’ya hayırlı olmasını diliyorum.

 

– Adana Büyükşehir Belediyesi ile ilgili olarak önceki Başkan Hüseyin Sözlü de bir açıklama yaptı ve “Adana’da bankamatik memuru bulunmadığını, size bir Adanalı gibi cevap vereceğini” ifade etti. Bir cevap verecek misiniz?

 

Adana’yı ve Adanalıları çok severim. Adanalılar yiğit ve mert insanlardır. Keşke Hüseyin Sözlü tam bir Adanalı gibi hareket etseydi. 2014 yılında Adana Belediyesi’nin borcu 1 milyar 780 milyon liraydı. Bugün Belediye’nin borcu yaklaşık 4 milyar lira. ASKİ’nin 953 milyon lira. Borç çıkmış 5 milyar liraya. Yani Hüseyin Sözlü Adana’yı yönettiği her sene Adana’nın borcuna yaklaşık 600 milyon lira eklemiş. Ocak- Şubat aylarında her ay Belediye’nin bütçe açığı yaklaşık 60 milyon lira. Bu rakamlar hiç iç açıcı bir tablo ortaya koymuyor. Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Zeydan Karalar bu konuyu detaylı bir şekilde araştıracağını söyledi. Belediye personeli içerisinde gereken çalışmalar yapılıp hakikat ortaya çıkacaktır. Burada önemli olan kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılmasıdır. Biz bunun sorgulamasını her zaman, her yerde yapmak zorundayız.

 

– Yandaş Medyada Antalyalı bir gazeteci ile yaptığınız konuşma sosyal medyada yayınlandı. Bu konuşma hakkında bir şey söyleyecek misiniz?

 

İstanbul’da demokrasi nöbeti tutarken gazeteci olduğunu ifade eden bir şahıs aradı. Kendisi kaç Bankamatik memuru olduğunu ifade etti. Ben kendisine yerel ve ulusal basında yer alan haberleri yazdığımızı söyledim. Çarpıtarak yayınlıyorlar. Ancak burada daha önemli bir konu var. İletişimin gizliliği ilkesi diye bir ilke var. İki şahıs arasında yapılan telefon görüşmeleri izinsiz yayınlanamaz. Bunu yapanlar hakkında da gereken adli işlemi başlatacağız.

 

– Yandaş Medyada “bankamatik memurları” ifadesi üzerinden şahsınıza yönelik bir çok eleştiri yer aldı. Bu eleştirilere cevap verecek misiniz?

 

Bakın ben TOKİ’nin hazırladığı Türkiye tarihinin en büyük imar yolsuzluğunu açıkladım. Emsalsiz ihanet diye kamuyounda bilinen bu rapora göre sadece 76 projede yapılan vurgunun boyutu tam 240 milyar lira. Yandaş medya bu ihanet karşısında sustu.

 

Daha önce İstanbul Rant Haritası’nı açıkladım ve 100 milyar dolara yaklaşan bir rantvurgununu ortaya koydum. Buna da sustular.

 

Makam araçları konusunu gündeme getirdim. Ulaştırma Bakanlığı’nın aylık 37 bin liraya makam aracı kiraladığını, dünyada en fazla makam aracına sahip ülke olduğumuzu açıkladım. Tek satır yok.

 

Şimdi çıkmışlar buradan bir şey çıkartmaya çalışıyorlar. Ben bu konuda bir araştırma önergesi vereceğim. Türkiye’de hangi belediyede kaç tane bankamatik memuru varmış Meclis olarak hep birlikte araştıralım, sonucu kamuoyuyla paylaşalım. Milletvekilinin görevi milletin hakkını kimseye yedirmemektir. Biz Milletvekili olurken kürsüde buna yemin ettik. Yeminimizin gereğini yerine getireceğiz.