CHP’li Tekin: Bu manzara Ankara’dakilere kapak olsun

CHP’li Tekin: Bu manzara Ankara’dakilere kapak olsun
20 Eylül 2013 10:03

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Adana’da şafak vakti tarla ve bahçelerde çalışmaya giden tarım işçilerinin sorunlarını dinledi.

 

TÜİK verilerine göre tarım işçilerinin işveren sayıldığını söyleyen Tekin, “TÜİK yöneticileri buralara gelmiş mi ki bu işçiler iş sahibine benziyor mu?” dedi.

 

Gürsel Tekin saat 04.00’de CHP Adana İl Başkanı Orhan Sümer ile Adana Milletvekili Ali Demirçalı ve parti yöneticileriyle birlikte merkez Yüreğir İlçesi’ne bağlı Doğankent Mahallesi’ne gitti. İlk olarak buradaki bir kahvehanede simit, peynir ve zeytinle kahvaltı yapan Tekin, daha sonra tarla ve bahçelere gitmek için yola çıkan tarım işçilerini taşıyan otobüsleri gezdi. Sosyal güvenceleri olmadığından şikayet eden tarım işçilerini dinleyen Tekin, “Narenciye döneminde sabah saat 4’te binlerce insan hafta sonu hemen hemen bütün öğrenci çocuklar dahil olmak üzere herkes işe gidiyor. Çocuklar 24 lira yetişkinler 37 lira alıyor” dedi.

 

 

TÜRKİYE’DE 6.5 MİLYON TARIM İŞÇİSİ VAR

 

Türkiye’de 6.5 milyon tarım işçisi olduğunu hatırlatan Tekin, “Bu işçilerden 500 bin tanesi göçebe şeklinde çalışıyor. Örneğin 2 ay önce Adıyaman’daydım. Oradan Giresun’a giden tarım işçilerini taşıyan 2 aracın yaptığı kazada 24 kadınımız hayatını kaybetti. Hani son günlerde tartışmalar var ya, kadınla ilgili tartışmalar. Hani parlamentoda baş örtülü vekil olsun mu olmasın mı diye ilgilenenler. Öteki Türkiye’deki kadınların neler çektiğini başta bu öneriyi getiren sayın Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e atfolsun diye söylüyorum. O Kazada hayatını kaybeden insanların sosyal güvencesi yok. Bu iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden binlerce insanın sosyal güvencesinin olmaması bu ülkenin yöneticileri için büyük bir ayıp olmuyor mu. Bu ayıptan kurtulmaları için buraya geldik. Bir çok insanımız yüzünü kapatmak zorunda kalıyor. Sizi yönetenler utansın sizin utanacak bir şeyiniz yok. Buradaki yurttaşlarımızın sosyal güvencesi için para yok ama kirli savaş için 3 milyar para harcanıyorsa bununda sorgulanması gerekiyor. Mültecilerin önemli kısmı tarımda çalışıyor onlar da fiyat düşürüyor. 20 liraya onları çalıştırınca bunlara iş kalmıyor” diye konuştu.

 

BU MANZARA ANKARA’DAKİLERE KAPAK OLSUN

 

Tarım işçilerini taşıyan araçları gezen Tekin, bir araçta çok fazla okul çağında çocuk olduğunu görünce, “Bu manzara Milli Eğitim Bakanı’na Başbakan’a kapak olsun. böyle bir rezillik yaşanır mı, burası neresi Afganistan mı. Bu manzara Ankara’dakilere kapak olsun. Bu çocukların okulda olması gerekirken 3 kuruş yevmiye için yetişkinlerin yarısı yevmiye alıyorlar” dedi. Hafta sonu çok daha fazla çocuğun çalışmaya gittiğini kaydeden Tekin, “Hafta sonu geldiğinizde en son minibüste çekmiş olduğunuz çocuklar gibi binlerce çocuğun sadece cumartesi pazar 20 TL ye çalıştıklarını göreceksiniz. Ve bu çocuğun nasıl verimli olup olmayacağını Milli Eğitim Bakanı’na soruyorum. Durmadan düzenleme yapıyorlar. Hiç biri buraya uğruyor mu? Hiç birisinin sosyal güvencesi yok. Bindikleri araçlar 30 yıllık. Bu araçlar her türlü kazaya müsait.”

 

 

AYNI HATAYI YAPARLARSA KIYAMETİ KOPARACAĞIMI BİLİN

 

Tekin, 1.5 yıl önce tekrar aynı bölgeye gelerek tarım işçileriyle konuştuğunu ve ayrıldıktan sonra tarım işçilerini taşıyan bir çok araca ceza yazıldığını belirterek, “1.5 yıl önce geldiğimde, umut ediyorum ki aynı hatayı yapmazlar. Kıyameti koparacağımı da bilin. Biz buradan ayrıldıktan sonra bir çok araçlara cezalar kesildi. Böyle bir şey olursa kıyameti koparmazsam adım Gürsel olmasın. Bu kadar rezillik olur mu. Bir siyasi geliyor yurttaşlarının sorunlarını, dertlerini dinleyecek, oradakilere niye siz dertlerini anlattınız diye araçlara ceza kesecekler. Hani diktatörlük arıyorsunuz. Bundan daha öte diktatörlük olur mu” dedi.