CHP’li Tekin: AKP korktuğu için masayı yıkmakla meşgul

CHP’li Tekin: AKP korktuğu için masayı yıkmakla meşgul
22 Ocak 2015 09:14

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Sözcü’ye konuştu:

 

 

Türkiye’nin sorunlar yumağına döndüğünü söyleyen Tekin, “AKP korktuğu için masayı yıkmakla meşgul” dedi ve ekledi: Sararan armut dalda durmaz.

 

 

Tür­ki­ye­’nin hiç­bir nok­ta­sın­da he­ye­can ya­şan­ma­sa da, dört bu­çuk ay son­ra ge­nel se­çim­ler var. Her bi­ri ül­ke­nin ka­de­ri­ni be­lir­le­ye­cek ni­te­lik­te­ki so­run­lar çö­züm bek­li­yor: Te­rör, bö­lün­me en­di­şe­le­ri, öz­gür­lük­ler, eği­tim ve yol­suz­luk­lar… Pe­ki Tür­ki­ye­’nin ana mu­ha­le­fet par­ti­si bun­lar­la baş et­me­ye ha­zır mı? CHP Ge­nel Sek­re­te­ri Gür­sel Te­ki­n’­le İs­tan­bu­l’­da bir ara­ya gel­dik, çar­pı­cı açık­la­ma­lar yap­tı.

 

 

1.jpg670

 

İş­te o rö­por­taj:

 

 

- Tür­ki­ye­’nin siz­ce en kri­tik so­ru­nu han­gi­si?
Kor­ku ve hu­zur­suz­luk. Uzun yıl­lar­dır si­ya­set­te olan bir in­sa­nım, her dö­ne­mi ya­şa­dım, 12 Ey­lül da­hil ol­mak üze­re… Ama şu­nu duy­ma­mış­tım, “Ne olu­yor, ne ola­cak, bu işin so­nu ne­re­ye va­ra­cak?” Her­kes bu so­ru­yu so­ru­yor, so­kak­ta, va­pur­da, kah­ve­de her­ke­sin ge­le­cek­le il­gi­li bü­yük kay­gı­la­rı var.
- Ama o in­san­lar hâ­lâ oyu­nu AK­P’­ye ve­ri­yor…
2001 kri­zi Tür­ki­ye­’de çok cid­di tah­ri­bat ya­rat­tı. Kemal Der­viş ve ar­ka­daş­la­rı­nın ha­zır­la­mış ol­du­ğu ye­ni eko­no­mik pa­ket çok hız­lı bir şe­kil­de iyi­leş­me­ye doğ­ru gi­di­yor­du. Ne ol­duy­sa ol­du, bir el er­ken se­çi­m için düğ­me­ye bas­tı, AKP ik­ti­dar ol­du. AK­P’­nin 1. ve 2. dö­ne­min­de eko­no­mi iyi gi­din­ce 3. dö­nemden iti­ba­ren yar­dım­lar çok yay­gın­laş­tı.
YARDIMLA HAYATTA KALIYORLAR

 

 

- Bu mu oy alma se­be­bi?
Mil­yon­lar­ca in­sa­nı­mız alı­yor bu yar­dım­la­rı. 2005’ten iti­ba­ren AKP po­li­ti­ka­la­rı hem ta­rı­mı, hem de hay­van­cı­lı­ğı bi­tir­di. Bu in­san­lar ar­tık sa­de­ce ay­lık 300 li­ra sos­yal yar­dım­la ha­yat­ta ka­lı­yor. Şim­di bu in­san­lar, ay­da al­dı­ğı 300 li­ra­yı mı dü­şü­ne­cek, yok­sa si­ya­set­çi­le­rin çal­dı­ğı 300 mil­ya­rı mı dü­şü­ne­cek? Son bir­kaç araş­tır­ma­ya bak­tı­ğı­mız­da AKP seç­me­ni­nin yüz­de 17’si is­te­ye­rek oy ver­mi­yor.
– Tür­ki­ye­’yi kim yö­ne­ti­yor?
Sa­yın Da­vu­toğ­lu yö­net­mi­yor, o ta­yin ol­du. Sa­yın Cum­hur­baş­ka­nı ise her şey: Baş­ba­kan, ba­kan, ge­nel mü­dür, dai­re mü­dü­rü, em­ni­yet mü­dü­rü, yar­gıç…
- Sa­yın Da­vu­toğ­lu, “Yol­suz­luk ya­pan oğlum da ol­sa ko­lu­nu ke­se­ri­m” de­di ama ko­mis­yon­dan ak­la­ma ka­ra­rı çık­tı.
Da­vu­toğ­lu­’nu ta­yin eden­ler o söz­ler­den son­ra onun­la gö­rüş­me­yi kes­ti. Çün­kü bu mün­fe­rit bir yol­suz­luk de­ğil son de­re­ce pro­fes­yo­nel or­ga­ni­ze edil­miş. Ba­kan­lar Ku­ru­lu­’nun üç­te bi­ri Tür­ki­ye­’yi soy­mak­la meş­gul. Onun te­pe­si, te­pe­le­rin te­pe­si var. Her şey pro­fes­yo­nel­ce yü­rü­yor ama dev­le­tin bir eli ge­li­yor “Ya ye­ter kar­de­şi­m” de­yip 17 Ara­lı­k’­ı ya­pı­yor.

 

 

SA­RA­YI AK­LA­YA­CAK­LAR…

 

 

- Sa­yın Cum­hur­baş­ka­nı “Bu bir dar­be gi­ri­şi­mi­di­r” di­yor.
Dün­ya­nın her ye­rin­de hır­sız­lık ya­pan ik­ti­dar­la­rı dü­şü­rür­ler. Bu­nu di­yor­sa doğ­ru. Tüm ge­liş­miş ül­ke­ler­de bu­nun çok da­ha al­tın­da yol­suz­luk­lar­da bi­le hü­kü­met dü­şer. Za­ten bu bo­yut­ta bir yol­suz­luk dün­ya­nın baş­ka hiç­bir ül­ke­sin­de ol­muş de­ğil. Ka­çak Sa­ray ya­pı­lın­ca va­tan­daş­lar du­ru­mu fark et­ti.
- Sa­ra­ya gitmediniz, git­me­yi dü­şün­mü­yor mu­su­nuz?
İk­ti­dar olun­ca gi­de­ce­ğiz. Ora­sı şu an­ Baş­ba­kan­lı­ğa ait­. Sa­yın Kı­lıç­da­roğ­lu Baş­ba­kan se­çil­di­ğin­de ta­sar­ruf ken­di­si­ne ait­tir. OD­TÜ­’ye ve­re­bi­lir ya da Ana­do­lu­’da­ki maz­lum­la­rın ka­la­ca­ğı bir otel, aşe­vi fi­lan da ola­bi­lir.
- Şef­faf­lık pa­ke­ti açık­lan­dı. Ya­sa­da imar mad­de­si mi var?
Evet, za­ten asıl amaç Ka­çak Sa­ra­y’­ın meş­ru­laş­tı­rıl­ma­sı. Bi­li­yor­su­nuz, yar­gı ka­ra­rı var ve nor­mal ko­şul­lar­da o sa­ra­yın mü­hür­len­miş ol­ma­sı la­zım. Bun­dan kur­tul­ma­nın tek yo­lu imar af­fı… İmar af­fıy­la bu sa­ra­yı da ak­la­ya­cak­lar, kur­ta­ra­cak­lar.
FIT­RAT­LAR ÜL­KE­Sİ OLDUK

 

 

- Sizce Tür­ki­ye­’nin bir Kürt so­ru­nu var mı?
El­bet­te var. Ale­vi so­ru­nu da var. De­mok­ra­si, öz­gür­lük, ka­dın-er­kek eşit­li­ği so­ru­nu var. So­run­lar yu­ma­ğı ade­ta… Ama bu so­run­la­rı de­mok­ra­si­ye inan­ma­yan, öz­gür­lük­le­re inan­ma­yan bir ik­ti­da­rın çöz­me­si müm­kün de­ğil­dir. Öy­le bir du­ru­ma ge­tir­di­ler ki ül­ke­yi, bir ta­ba­ka var, sa­de­ce on­lar “fır­sat­lar ül­ke­sin­de­” ya­şı­yor, on­la­rın dı­şın­da­ki­le­rin hep­si “fıt­rat­lar ül­ke­sin­de­” ya­şı­yor. Ma­den­ci­dir öle­bi­lir, ka­dın­dır öl­dü­rü­le­bi­lir.
- Sa­yın Kı­lıç­da­roğ­lu CHP ile il­gi­li ne yap­mak is­ti­yor?
Sa­yın Kı­lıç­da­roğ­lu­’nun bü­tün uğ­ra­şı da­ha re­fah için­de, da­ha de­mok­ra­tik, da­ha öz­gür­lük­çü bir Tür­ki­ye ve ik­ti­da­rı ya­ka­la­mış bir CHP… Her gün 17 sa­at me­sa­isi­ni bu­na har­cı­yor.
- Seçime 4 bu­çuk ay kal­dı. Tür­ki­ye ne­yi oy­la­ya­cak?
Son 5 yıl­dır yol­suz­luk, te­rör ör­güt­le­riy­le iliş­ki­ler da­hil ol­mak üze­re pek çok ola­ya bu­la­şıl­dı. AKP, bun­dan do­la­yı olu­şan kor­ku­yu ber­ta­raf et­mek için sü­rek­li bas­kı oluş­tur­mak ve top­lu­mu kor­kut­mak­la meş­gul­. As­lın­da ik­ti­dar men­sup­la­rı biz­den da­ha faz­la kor­ku­yor. Me­se­la bir lo­kan­ta­da yi­yip içi­yor­su­nuz, he­sa­bı ver­me­mek için ma­sa­yı de­vi­re­cek­si­niz, ik­ti­dar da şu an­ ma­sa­yı de­vir­mek­le meş­gul. Sa­ra­ran ar­mut dal­da dur­maz. Çü­rü­yen bir ik­ti­dar var.
- CHP bu se­çim sü­re­cin­de Tür­ki­ye­’ye ne an­la­ta­cak?
Kam­pan­ya­mız ha­zır. Bi­rin­ci ön­ce­li­ği­miz eko­no­mi; bü­yü­yen Tür­ki­ye, eşit pay­la­şan bir Tür­ki­ye. Borç ba­ta­ğı­na bat­mış 42 mil­yon va­tan­da­şı­mı­za ilaç ola­cak pro­je­ler ha­zır­la­dık. 2015’te bir ik­ti­dar de­ği­şi­mi var.
- Bu ka­dar emin­si­niz?
Evet, çok emi­nim. Bu hem Tür­ki­ye­’nin, hem de AK­P’­nin le­hi­ne ola­cak.

 

 

Kaynak: Sözcü / Özlem Gürses