CHP’li Taşcıer’den kadın katillerine indirimi kaldıracak teklif!

CHP’li Taşcıer’den kadın katillerine indirimi kaldıracak teklif!
5 Ekim 2019 09:53

CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Taşcıer, TBMM’ye bir kanun teklifi sunarak kadınlara ve çocuklara karşı işlenen, şiddet, cinayet ve cinsel suçlarda iyi hal ile haksız tahrik indirimlerinin kaldırılmasını istedi. AKP’nin Meclis’e getirdiği Yargı Reformu Paketi’nin eksik olduğunu ifade eden Taşcıer, “Yargıyla ilgili bir teklifin reform olabilmesi için öncelikle yargısal süreçlerde toplum vicdanını en çok yaralayan konuya çare olması gerekir. Ne yazık ki bu teklifte böyle bir durum yok. Dolayısıyla ortada bir reform yok.” dedi.

 

 
“KADIN KATİLLERİNİ CESARETLENDİREN BİR SİSTEM VAR”

 

 
Kadınlara ve çocuklara karşı işlenen suçlarda iyi hal ve haksız tahrik indirimlerinin uygulanmamasına yönelik teklifini Meclis’e sunan TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Gamze Taşcıer, “Sadece 2018 yılında 440 kadın, erkekler tarafından öldürüldü, bin 217 çocuk istismar edildi, 26 çocuk öldürüldü. Bu yılın ilk 9 ayında da 347 kadın öldürüldü, 200 kadın yaralandı. Ama kadın katilleri mahkemelerde iyi hal ve haksız tahrik adı altında indirimler alıyor. Biz bunu asla kabul etmiyoruz. Toplum vicdanı da kabul etmiyor. Geçtiğimiz hafta akademisyen Ceren Damar’ın katili ifadesini değiştirip, “ilişkimiz vardı” diyerek tahrik indirimi almaya çalışıyor. Katiller arasında bu indirimler cezadan yırtma aracı oldu. Bir kadını hunharca öldüren bir katil, ‘Karım bana bakmıyordu, yemeğimi yapmıyordu, evden erkek sesi geliyordu, başka biriyle görüşüyordu” gibi gerekçeler öne sürüp tahrik indirimi alabiliyor. Aynı mahkemeler ‘aşırı sevgi, tutku indirimi’ ya da ‘mahkemede kravat taktı’ gerekçeleriyle katillere iyi hal indirimi verebiliyor. Adeta kadın katillerini cesaretlendiren bir sistem var. Bunun yarın değil, derhal bugün değişmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

 
“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ GEREKÇE KABUL ETMİYOR”

 
İstanbul Sözleşmesi’nin ilgili hükümlerini de hatırlatan Taşcıer, “Son zamanlarda kimi çevrelerce tartışılmaya açılmak istenen İstanbul Sözleşmesi kadınlar adına en önemli kazanımlardan biri. Türkiye de bu sözleşmeye taraf bir ülke. Sözleşmenin 42. maddesi, şiddet eylemlerinin gerçekleştirilmesinden sonra başlatılan ceza davalarında kültür, töre, din, gelenek veya sözde ‘namus’un gerekçe olarak kullanılmasını önleme görevi veriyor. Dolayısıyla teklifim uluslararası sözleşmeye kanuni uyum sağlamayı da hedefliyor. Bu suçlarda hiçbir şekilde indirim olmamalı.” dedi.

 
“BİR KATİL DAHA İNDİRİM ALMADAN YASAYI GEÇİRELİM”

 
Teklifini Yargı Reform Paketi’nin görüşüldüğü Adalet Komisyonu’nda da dile getireceğini ifade eden Taşcıer, “Teklifimin bir dakika bile bekletilmesi toplum vicdanında yeni yaralar açacak vakaların oluşmasına neden olacak. Bir katil daha indirim almadan bu yasayı çıkarmalıyız. AKP’nin getirdiği paket bir reforma dönüşsün isteniyorsa bu teklifimizi hemen pakete ekleyelim ve Meclis’ten de hızlıca geçirelim.” ifadelerini kullandı.