CHP’li Taşcıer’den Bakan Selçuk’a: Kadın sığınma evlerine ‘test yoksa giremezsin’ mi deniyor?

CHP’li Taşcıer’den Bakan Selçuk’a: Kadın sığınma evlerine ‘test yoksa giremezsin’ mi deniyor?
2 Nisan 2020 11:33

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi Gamze Taşcıer, kadın sığınma evlerinde alınan önlemlerle ilgili Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Salgın sürecinde kadın sığınma evlerine başvuran kadınlardan COVID-19 testi yaptırmasının istendiği, bu amaçla hastanelere giden kadınlara herhangi bir belirti taşımadıkları için test yapılmadığı ve bu nedenle de kadınların mağdur olduğu iddiasını Bakan’a yönelten Taşcıer, bulaşma riskinin yoğun olduğu sığınmaevlerinde alınan önlemleri de sordu.

 

 

Taşcıer, Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:

 

 

1) COVID-19 salgını ülkemizde tüm illere yayılmış durumdadır. Kadınların ve küçük çocukların bir arada yaşadığı kadın sığınma evlerinde virüsün bulaşma riski de artmaktadır. Buralarda salgına karşı hangi önlemler alınmıştır?
2) Salgının büyümesi ile iş pazarındaki küçülme neticesinde az miktardaki gelirlerinden de olan ve sığınma evlerinde kalan kadınlara gerekli maddi destek verilmekte midir?
3) Bu süreçte sığınma evlerine başvuran kadınlardan COVID-19 testi yaptırmaları istendiği, bu amaçla hastaneye başvurduklarında ise herhangi bir belirtileri olmadığı için bu testlerin yapılmadığı, dolayısıyla da sığınma evlerine kabul edilmediklerine dair bilgiler bulunmaktadır. Bu yöndeki duyumlar doğru mudur? Sağlık Bakanlığı ile bu durumun yaşanmaması için bir işbirliği sağlanmış mıdır?
4) Sığınma evlerinde COVID-19 pozitif vaka çıkmış mıdır? Karantinaya alınan sığınma evi bulunmakta mıdır?