CHP’li Taşcıer: Şirketlerin yaptırdıkları testlerde çıkan vakalar paylaşılmıyor mu?

CHP’li Taşcıer: Şirketlerin yaptırdıkları testlerde çıkan vakalar paylaşılmıyor mu?
17 Ağustos 2020 11:15

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Ecz. Gamze Taşcıer, duyurulan vaka sayılarıyla ilgili toplumda kuşkular olduğu ve toplam yoğun bakım hasta sayısının paylaşılmamasıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

 

Tabip odaları ve sağlık sendikalarının pek çok hastanede yoğun bakım yataklarında yer kalmadığına dair yaptıkları açıklamaları Bakan Koca’nın yalanladığını hatırlatan Taşcıer, bu yalanlama için toplam sayıya, yenidoğan ve çocuk yoğun bakım yatak sayılarının da dahil edilip edilmediğini sordu. Bunun yanıltıcı olacağını belirten Taşcıer çok önemli bir iddiayı daha gündeme getirerek, yüzlerce çalışanı olan bazı büyük şirketlerin çalışanlarına test yaptırdığı, ancak bu testlerde çıkan pozitif vakaların açıklanan günlük verilere eklenmediği bilgisinin doğru olup olmadığını sordu.

 

 

CHP’li Taşcıer önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Tüm dünyada hızla yayılan ve ülkemizde de etkisini artırarak sürdüren COVID-19 salgını pek çok insanımızın hayatını kaybetmesine yol açmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın bu dönemde açıkladığı verilerin çok sınırlı olması, daha önce açıklanan kimi bilgilerin artık paylaşılmaması, il ve ilçeler bazındaki verilerin tümüyle açıklanmaması, bir takım şüpheleri de beraberinde getirmektedir.
Bu çerçeveden hareketle;
1. Sağlık Bakanlığı daha önce paylaştığı “toplam yoğun bakım hasta sayısı” ve “toplam entübe hasta sayısı” verilerini artık neden paylaşmamaktadır?
2. Salgınla mücadelede bizzat en ön cephede mücadele veren sağlık emekçilerinin bağlı olduğu kuruluşlardan yapılan, birçok hastanede yoğun bakım hasta yataklarında yer sıkıntısı yaşandığına dair paylaşılan bilgileri yalanlamaktasınız. Yoğun bakım doluluk oranlarını açıklarken, çocuk ve yenidoğan yoğun bakım yataklarını da dahil ederek mi ifade etmektesiniz? Eğer böyle ise, bunun koronavirüsle mücadele bağlamında yanıltıcı olduğunu düşünüyor musunuz?
3. Özellikle Ankara’da son günlerde hızla artış gösteren vakalar bağlamında, Bilkent Şehir Hastanesi açıldığı için kapatılan hastanelerin yeniden açılması gündemde midir?
4. Vatandaşlarımız hastaneye başvurduklarında koronavirüs testleri pozitif olsa dahi, anlık durumları belirli bir eşikte değilse evlerine geri gönderildikleri bilinmektedir. Ancak Türkiye’nin pek çok ilinden yurttaşlarımızın ifadelerine göre, şahsi araçları olmayanların ambulansla eve bırakılma talepleri karşılanmamakta, kendilerine toplu ulaşım araçları ile dönmeleri söylenmektedir. Bu uygulamanın salgının yayılımını artırdığını düşünüyor musunuz?
5. Bugüne kadar COVID-19 semptomları taşıyıp da, durumu belirli bir eşikte olmadığı için test yapılmayan yurttaşlarımızın sayısı kaçtır? Bu kişilerin takipleri yapılmakta mıdır?
6. Yüzlerce çalışanı olan bazı büyük şirketlerin çalışanlarına koronavirüs testi yaptırdığı, ancak bu testlerde çıkan vaka sayılarının Bakanlık tarafından açıklanan verilere dahil edilmediği iddiaları doğru mudur? Bu şekilde şirketlere verilen test sayısı kaçtır?