CHP’li Taşcıer: Şehir hastanesinde hani hasta garantisi yoktu?

CHP’li Taşcıer: Şehir hastanesinde hani hasta garantisi yoktu?
5 Eylül 2019 10:14

CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Taşcıer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya olay yaratacak bir soru önergesi verdi.

 

 

 

Koca’nın “Şehir hastanelerinde muayene veya poliklinik hizmetlerinde, ne ameliyat doluluk oranında, ne yatak doluluk oranında, ne hasta sayısında, herhangi bir garanti yoktur.” sözlerini hatırlatan Taşcıer, Ankara’da 112 Acil ambulanslarının, hastaları nerede olursa olsunlar ve yaralanması/hastalığı ne olursa olsun aciliyetine bakmadan Bilkent Şehir Hastanesi’ne sevk etmesini bir önerge ile gündeme getirdi. “Hani şehir hastanelerinde hasta garantisi yoktu?” diyen Taşcıer, ambulans personelinin bu yönde zorlanmasının hayati ve çok büyük bir skandal olduğunu ifade etti.

 

 

Sağlık Bakanlarının “Şehir hastanelerinde hasta garantisi yok” diye defalarca açıklama yaptığını hatırlatan Taşcıer, “Hasta garantisi yoksa ambulans personeline neden sevkleri Bilkent Şehir Hastanesi’ne yapacaksınız diye baskı yapılıyor? Personele gün sonlarında kaç hastayı Şehir Hastanesi’ne götürdünüz diye form doldurtuluyor. Bu baskının nedenini Sağlık Bakanı açıklamak zorundadır. Ankara’da hasta nerede olursa olsun, dibinde hastane olsa dahi aciliyete bakılmadan hastalar Bilkent’e götürülüyor. Mazeret olarak da hastanelerin acillerinin doluluğu olarak gösteriliyor. Ancak acillerde müsaitlik varken dahi bu işlem devam ediyor. Yani amaç başka! Bu skandalın sağlıkla açıklanabilecek bir yanı yok. Şehir Hastanesi boş kalmasın diye Ankara’nın her yerinden Bilkent’e hasta taşınıyor.” ifadelerini kullandı.

 

 

Taşcıer şu soruları yöneltti;

 

1. Şehir hastaneleri için “hasta garantili değil” demenize rağmen, Ankara’da 112 Acil Ambulanslarının, hasta nereden alınırsa alınsın, hastayı en yakın hastane yerine Bilkent Şehir Hastanesi’ne götürmesi, sözlerinizle çelişmemekte midir?

2. 112 Acil Ambulans personeline gün sonlarında, “bugün kaç ambulans çıktı ve kaçı Bilkent Şehir Hastanesi’ne sevk gerçekleştirdi” benzeri sorular içeren form doldurtulması ile ilgili Bakanlığınızın veya İl Sağlık Müdürlüğü’nün bir talimatı var mıdır?

3. Ambulans personeline hastaları daha yakın hastaneler olmasına rağmen “acildeki doluluk” bahanesiyle Bilkent Şehir Hastanesi’ne götürmesi ile ilgili yapılan baskının sağlıkla ilgili bir gerekçesi var mıdır?

4. Hastanenin açıldığı Mart 2019’dan bu yana, Bilkent Şehir Hastanesi’ne kaç ambulans sevk edilmiştir? Sevk edilen hastalardan kaçı hayati tehlikesi olan hastalardır?

5. Ankara’da 112 Acil Ambulanslarının, hastaları yaralanmalarına ve aciliyet durumlarına bakılmaksızın Bilkent Şehir Hastanesine götürmesi sırasında hayatını kaybeden vatandaşımız var mıdır? Hastanenin açıldığı Mart 2019’dan bu yana, Ankara genelinde kaç vatandaşımız sevk sırasında ambulansta hayatını kaybetmiştir?