CHP’li Taşcıer: Sağlık Bakanlığı grip aşısı için tedarikçiye cevap vermedi mi?

CHP’li Taşcıer: Sağlık Bakanlığı grip aşısı için tedarikçiye cevap vermedi mi?
18 Ağustos 2020 11:17

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Ecz. Gamze Taşcıer, tüm dünyanın COVID-19 salgını ile mücadele ettiği bir dönemde grip mevsiminin de yaklaştığını hatırlatarak, Sağlık Bakanlığı’nın grip aşılarıyla ilgili önlem alıp almadığını bir soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

 

 

 

Geçtiğimiz yıl grip aşılarının hem eczanelere temininde hem de vatandaşların aşıya ulaşımında çok ciddi problemler yaşandığının altını çizen Taşcıer, bu yıl aşı yaptırmanın çok daha önemli hale geldiğini belirterek bununla ilgili Bakanlığın atacağı adımları sordu. Çok önemli bir iddiayı daha gündeme getiren Taşcıer, “Aşı tedarikçisi firmanın Şubat ayında Türkiye’nin talep ettiği doz miktarını sorduğu, ancak Bakanlığınızın bu soruya süresi içerisinde yanıt vermediği, bu nedenle de ülkemizin ihtiyacının çok daha altında bir miktarda, geçtiğimiz yılki sayıda doz aşı alabileceği iddiaları doğru mudur?” sorusunu yöneltti.

 

 

COVID-19 İLE AYNI DÖNEME DENK GELMESİ TEHLİKEYİ ARTIRIYOR

 

 

Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere, uzmanların bu sene influenza için imkanı olan herkesin aşı yaptırmasıyla ilgili çağrıları olduğunu ifade eden Taşcıer, “Bu yıl COVID-19 salgını da olduğu için tehlike kat ve kat daha büyük. Uzmanlar COVID-19 ile influenza virüsüne aynı anda yakalanmanın ölümcül sonuçları olabileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca grip vakalarının da hızla artmasıyla, semptomlar COVID-19 ile çok benzer olduğu için hastanelerde büyük yoğunluklar oluşabileceği, bunun sağlık sistemini tümden zora sokabileceği gibi bir tehdit daha bulunuyor. Bu nedenle bu yıl grip aşısına ulaşabilmek, özellikle 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü, kronik hastalığı olanlar, akciğer, karaciğer KOAH, kalp hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar gibi yüksek risk grubundaki yurttaşlarımız için çok daha önemli hale geliyor.” ifadelerini kullandı.

 

 

“BU SENE GRİP AŞISINA TALEP ÇOK DAHA FAZLA OLACAK”

 

 

Ülkelerin grip aşısı için çok büyük talepleri olduğunun altını çizen ve bu yıl için Türkiye’nin kaç doz grip aşısı alabileceğini soran Taşcıer, “Geçtiğimiz yıl grip aşılarının hem eczanelere temininde hem de vatandaşların aşıya ulaşımında çok ciddi problemler yaşandı. Eczanelere birer ikişer gönderilen aşılar nedeniyle pek çok hastamıza aşı ulaştıramadık. Bu sene COVID-19 salgını da olduğu için talep çok ama çok daha büyük olacak. Bakanlık buna karşı önlemlerini şimdiden almalı ve Türkiye’nin alabileceği maksimum sayıda aşıya ulaşımını sağlamalı. Dernekler, Bakanlık Kronik Hastalık Tarama ve TÜİK verilerine göre, 65 yaş üzeri nüfus, diyabet, KOAH, kronik böbrek ve kalp hastalığı olan kişilerin 20 ila 40 milyon arasında olduğu düşünülürse, Türkiye’nin erişebileceği doz miktarı, risk grubundaki insanlarımızı aşılamaya yetecek mi, bunun cevaplanması gerekiyor. Doğrudan doğruya sağlık sistemini tehlikeye atacak bu soruna karşı alınacak önlemler hayati derecede önemli. Hali hazırda kesin tedavisi bulunamamış küresel bir salgınla mücadele ederken bir de kontrolden çıkacak bir grip salgını karşımızda duran çok büyük bir tehlike.” dedi.

 

 

SAĞLIK BAKANLIĞI GRİP AŞISI İÇİN TEDARİKÇİYE CEVAP VERMEDİ Mİ?

 

 

Çok önemli bir iddiayı daha gündeme getiren Taşcıer, “Aşı tedarikçisi firmanın Şubat ayında Türkiye’nin talep ettiği doz miktarını sorduğu, ancak Bakanlığın bu soruya süresi içerisinde yanıt vermediği bilgisini aldık. Cevap verilmediği için de Türkiye’nin alabileceği aşı miktarının, ihtiyacının çok daha altında olacağı ve geçtiğimiz yılki sayıda yaklaşık 1-1,5 milyon doz alabileceği ifade ediliyor. Bu iddianın acilen cevaplanması ve böyle bir durum varsa, sorumluların halka hesap vermesi gerekiyor. COVID-19 tüm dünyada yayılırken, grip salgını riskinin göz ardı edilmesi akıl alır bir yönetim anlayışı değildir.” ifadelerini kullandı.