CHP’li Taşcıer: Sadece bir aşıya bel bağlamak büyük risk olur!

CHP’li Taşcıer: Sadece bir aşıya bel bağlamak büyük risk olur!
20 Ağustos 2020 10:38

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Ecz. Gamze Taşcıer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vererek, Türkiye’nin COVID-19’a karşı çalışmaları süren aday aşılar için ön siparişte bulunup bulunmadığını sordu. Birçok ülkenin şimdiden aday aşılar için yüz milyonlarca dozluk aşı siparişleri verdiğini belirten Taşcıer, “Bu yönde yapılan her anlaşma, Türkiye’nin aşıya erişiminin de ötelenmesine neden oluyor. Yerli aşı çalışmalarını çok değerli görüyoruz ve umarız başarıya ulaşır, tüm dünyaya da aşıyı biz sağlayabiliriz. Ama sadece bu aşıya bel bağlamak büyük bir risk olacaktır.” dedi.

 

 

BAŞKA ÜLKELERİN HER SİPARİŞİ TÜRKİYE’NİN AŞIYA ULAŞIMINI GECİKTİRİYOR

 

 

Tüm dünyanı dört gözle koronavirüse karşı çıkacak aşıyı beklediğini belirten Taşcıer, “Pek çok ülkede aşı için çalışmalar da sürdürülüyor. Ancak bazı çalışmalar öne çıkıyor ve umut vadediyor. Ülkeler de bu aday aşılar için şimdiden sıraya girmiş durumda. ABD iki farklı şirketten 100’er milyon dozluk aşı anlaşması yaptı ve anlaşmalara göre bu sayı 400-500 milyona kadar çıkabilecek durumda. İngiltere de birkaç farklı şirketten toplamda 250 milyon doz, Almanya, Fransa, İtalya ve Hollanda da bir şirketle tüm Avrupa Birliği’nin ihtiyacını karşılayacak kadar, toplamda 400 milyon dozluk anlaşma yaptı. Bu ön siparişler ülkelerin aşıya ilk olarak yurttaşlarının ulaşmasını istemesinden kaynaklanıyor. Bunu bir yarış olarak görebiliriz. Bu yönde yapılan her anlaşma, Türkiye’nin aşıya erişiminin de ötelenmesine neden oluyor.” ifadelerini kullandı.

 

 

SADECE BİR ADAY AŞIYA BEL BAĞLAMAK BÜYÜK RİSK OLUR

 

 

Bu ülkelerin hepsinde aşı çalışmalarının da yürütüldüğünü hatırlatan Taşcıer, “Ama ülkeler başarıya ulaşacak ilk aşıya ulaşmayı çok önemli görüyor. Çünkü kendi vatandaşlarının sağlıklarını önceliyorlar. Türkiye’nin bu yönde bir çalışması var mı kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor. Yerli aşı çalışmalarını çok değerli görüyoruz ve umarız başarıya ulaşır, tüm dünyaya da aşıyı biz sağlayabiliriz. Ama sadece bu aşıya bel bağlamak büyük bir risk olacaktır. Dünyadaki aday aşılar için ön sipariş anlaşmaları yapılması çok önemli. Çünkü ülke olarak aşıya ne kadar erken ulaşırsak, o kadar az insanımızı bu hastalık nedeniyle kaybedeceğiz. Hayatı tam anlamıyla normale ilk döndürecek ülkeler, tüm dünyada ekonomik anlamda da büyük fark yaratacaklar. Her anlamıyla önemli bu konuda Sağlık Bakanlığı bir adım atıyor mu ya da atacak mı merak ediyoruz.” dedi.