CHP’li Taşcıer: Medikal maskeler karaborsada, grip ilacı piyasada yok!

CHP’li Taşcıer: Medikal maskeler karaborsada, grip ilacı piyasada yok!
31 Ocak 2020 11:40

CHP Ankara Milletvekili Eczacı Gamze Taşcıer, dünyada hızla yayılan corona virüs salgını sonrası koruyucu medikal maskelerin karaborsaya düşmesi ve piyasada bulunamayan grip ilaçları üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Türkiye’de henüz bu virüs ile enfekte bir kişiye rastlanılmamış olsa da maske talebinin giderek arttığını belirten Taşcıer, “Birçok ecza deposunda medikal maske kalmamış. En büyük maske ithalatçısı olan Çin dünyaya sattıklarını da yüksek ücretlerle geri satın alıyor. Türkiye’den de çok sayıda maskenin Çin’e geri satıldığını öğrendik. Ayrıca alım fiyatı belirlenmesi öncesi, şu an piyasada bulunamayan 150’ye yakın ilaç arasında grip tedavisinde kullanılan ilaçlar da var. Vatandaş bilinen griplerin tedavisi için bile eczanelere gittiğinde ilaç bulamıyor. Türkiye ilaçta dışa bağımlı hale geldiği için her sene alım kuru belirlenmesi öncesi aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Tam da böyle bir dönemde Türkiye’de corona virüs salgını başlarsa büyük bir sağlık krizine neden olabilir. Bakanlık sadece hastaneler anlamında değil, medikal maske ve ilaç krizinin artık çözülmesi konusunda da adım atmalı.” dedi.

 

 

Taşcıer soru önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyanın pek çok ülkesine hızla yayılan corona virüs, çok kısa bir sürede yüzlerce ölüme neden olmuştur. Virüsün karantina alanını aşarak dünyaya yayılması, tüm insanlarda büyük panik yaratmıştır. Dünya Sağlık Örgütü de uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan etmiştir. Bu nedenle dünyada maske satışları hızla artmış ve maskeler adeta karaborsaya düşmüştür. Ülkemizde de henüz bu virüs ile enfekte bir kişiye rastlanılmamış olsa da maske talebi giderek artmaktadır. Birçok ecza deposunda medikal maske kalmamış durumdadır. Çok büyük oranda Çin’den ithal edilen bu maskeler salgın başladığından bu yana, Çin’deki büyük talep nedeniyle ülkemize getirilemez olmuştur. Çin şirketleri ülkemize sattıkları maskeleri geri satın almaktadır.

 
Ayrıca ilaçta dışa bağımlı hale gelen ülkemizde her sene ithal ilaçların fiyatlarının belirleneceği bu dönemlerde ilaç kıtlığı yaşanmaktadır. Firmalar yüksek fiyattan satabilmek için ilaçları piyasaya sürmemektedir. Bu dönemde de 150’ye yakın ilacın piyasada bulunamadığı bilinmektedir. Bu ilaçlar arasında grip tedavisinde kullanılan ilaçlar da bulunmaktadır.

 
Bu çerçeveden hareketle;
1. Sağlık Bakanlığı’nın, corona virüs salgınının ülkemize de ulaşması durumunda medikal maske kıtlığına karşı aldığı bir önlem var mıdır?
2. Bakanlığınızın medikal maskelerin karaborsaya düşmesi ile ilgili atacağı adımlar nelerdir?
3. Ağız yolu ile bulaşabilen virütik hastalıklarda, ağzı ve burnu tam kapamayan, ince maskelerin tam anlamıyla etkili olmadığı bilinmektedir. Olası bir acil durumda, vatandaşların ve özellikle sağlık personelinin tam etkili medikal maskelere ulaşımı nasıl sağlanacaktır? Bu maskelerin karaborsaya düşmesi ve bulunamaması nedeniyle oluşacak panik de göz önüne alındığında, izlenecek eylem planı nedir?
4. Alım kuru belirlenmesi öncesi, grip tedavisinde kullanılan ilaçların bir kısmı piyasada bulunmamaktadır. İlaçların piyasada bulunamadığı bir dönemde corona virüsün ülkemizde de bir salgına yol açması halinde, Bakanlık olarak atacağınız adımlar nelerdir? Piyasada bulunamayan ilaçlar sorunu ile ilgili bugüne kadar bir adım atılmadığı düşünüldüğünde, corona virüs salgını sonrası Bakanlık olarak duruşunuzda bir değişim olacak mıdır?