CHP’li Taşcıer: Kreşte yaşanan şiddet kamuoyunu ilgilendirmiyor mu?

CHP’li Taşcıer: Kreşte yaşanan şiddet kamuoyunu ilgilendirmiyor mu?
17 Ocak 2019 12:04

CHP Ankara Milletvekili Ecz. Gamze Taşcıer geçtiğimiz Kasım ayında Ankara’nın Etimesgut ilçesindeki bir kreşte çocuğa uygulanan şiddet olayını Meclis’e taşımıştı. Taşcıer’in soruları “bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır” şeklinde bir ifadeyle yanıtlanmadı.

 

 

 

CHP PM Üyesi ve Ankara Milletvekili Taşcıer, Kasım ayında Ankara’nın Etimesgut ilçesindeki bir kreşte yaşanan, çocuğa yönelik şiddet olayı hakkında Milli Eğitim Bakanı’na hem soru önergesi, hem de Bilgi Edinme Kanunu kapsamında soru sordu. Taşcıer, Bakanlığa ulaşan şikayetlerin sayısını, son 5 yılda, kreş, bakımevi ve anaokullarında yaşanmış bu tür vakaların sayısını, varsa bunlar üzerine bakanlığın yürüttüğü soruşturmaların sayısını ve bunların illere göre dağılımı sordu. Taşcıer ayrıca Bakanlığın himayesindeki söz konusu kurumlarda yaşanan şiddet olayları ile karşı karşıya kalmış çocuklara psikolojik destek hizmetinin verilip verilmediğini de sorularına ekledi.

 

 
SORULAR YANITSIZ BIRAKILDI

 
Hem Bilgi Edinme Kanunu kapsamında, hem de soru önergesi ile yönelttiği sorulara yanıt alamayan Taşcıer, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında verilen “Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır. Ancak, söz konusu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakları saklıdır” şeklinde tarafıma iletilen bu açıklamayı kabul etmiyorum.” ifadelerini kullandı.

 

 

“KREŞLERDE YAŞANAN ŞİDDET KAMUOYUNU İLGİLENDİRMİYOR MU?”

 
Taşcıer, “Kreşlerde yaşanan şiddet kamuoyunu ilgilendirmiyor mu? Bu, yanıt veremedikleri sorulara buldukları kılıftır. Yaşanan olay tüm toplumu etkilemiştir. Bu çocukların karşı karşıya kaldığı şiddet olayları travmatik birer vaka olarak kalıp, ileride toplumsal yaşamda da etkilerini gösterecektir. Üstelik ben bir Milletvekili olarak sorup, vatandaşın bana verdiği kamu görevini yerine getirmeye çalışıyorum. Bu dönem Meclis’te verilen 4 bin 708 soru önergesi yanıtlanmamış durumda. Yanıtlananlar da bir cevap içermiyor. Kreşteki şiddetle ilgili verdiğim soru önergesine süresi geçtikten sonra verilen cevapta, mevzuatı yapıştırıp göndermişler. Soru önergelerimiz yanıtlanmadığı için, kanuna göre 15 iş günü içerisinde yanıtlanması gereken Bilgi Edinme yoluyla soruyoruz, ona da cevap vermiyorlar. Devletin Bakanlığını keyfiyete göre yönetemezsiniz.” dedi.

 

 

“BAKANLIK BU VERİLERİ TUTMUYORSA MESELE ÇOK VAHİM DEMEKTİR”

 
İhmal vakalarının sayısını soran Taşcıer, “Son 5 yılda Milli Eğitim Bakanlığı’na ulaşan kreş, anaokulu ya da gündüz bakımevlerinde yaşanan şiddet ya da görevi ihmal vakalarının sayısı kaçtır? Bu sorunun yanıtlanmıyor oluşu vahim fakat daha da vahimi bakanlığın elinde böyle bir verinin bulunmuyor olma ihtimalidir. Bu tür olaylarda, sorunların çözülmesi için verilerin derinlemesine incelenmesi büyük önem taşır. Bakanlığın vakaları takip etmiyor olma ihtimalini düşünmek dahi istemiyorum. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz bu kurumlarda neler olup bittiğini bilmek ve buna göre çözüm yolu aramak gerekirken, gösterilen bu tutum bizi iyiye, doğruya ulaştırmayacaktır.” şeklinde konuştu.