CHP’li Taşçıer ‘kreşte şiddet’ olayını Meclis’e taşıdı!

CHP’li Taşçıer ‘kreşte şiddet’ olayını Meclis’e taşıdı!
25 Kasım 2018 12:11

CHP Ankara Milletvekili Ecz. Gamze Taşcıer, Ankara’nın Etimesgut ilçesindeki kreşte bir çocuğa uygulanan şiddet olayını Meclis’e taşıdı. Taşcıer, “Biz çocuklarımızı sokakta bulmadık. Meclis konuya derhal el atmalı” dedi.

 

 

CHP Parti Meclisi üyesi ve Ankara Milletvekili Taşcıer, önceki gün bir kreşte yaşanan, çocuğa yönelik şiddet olayı hakkında Milli Eğitim Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Taşcıer bakanlığa ulaşan şikayetleri, kreş, bakımevi ve anaokullarında yaşanmış bu tür vakaların sayısını, varsa bunlar üzerine bakanlığın yürüttüğü soruşturmaları ve bunların illere göre dağılımını sordu. Taşcıer ayrıca Bakanlığın himayesindeki söz konusu kurumlarda yaşanan şiddet olayları ile karşı karşıya kalmış çocuklara psikolojik destek hizmetinin verilip verilmediğini de sorularına ekledi.

 

 

“Soru sormak ya da sorulan sorulara yanıt vermek elbette ki yeterli değil” diyen Taşcıer, “Konu toplum vicdanını yaralamıştır. Velilerden gelen tepkiler Meclis’in harekete geçmesinin ne kadar elzem olduğunu bir kere daha gösterdi bize. Ben haberi okuduğumda kendimi çok kötü hissettim, kim bilir o yavrunun kendisi ve ailesi neler hissetti. Bu tür olayların yaşanmaması için Meclis elini taşın altına koymak zorundadır. Konun araştırılması için bir önerge verdik. Mantığı ve vicdanı olan herkes böyle bir olayın araştırılmasından yana kanaat kullanır diye düşünüyorum ve Meclis’teki tüm milletvekillerini geleceğimiz, çocuklarımız için harekete geçmeye davet ediyorum. Biz çocuklarımızı sokakta bulmadık. Meclis konuya derhal el atmalı” dedi.

 

 

Bu tür olayların dolaylı olarak tüm toplumu uzun yıllar ekleyeceğini vurgulayan Taşcıer, “Bir çocuk deyip geçmek çok tehlikeli bir bakış açısı. O küçük yaşta böyle bir şiddet olayı ile karşı karşıya kalan çocuk, bu travmayı toplumla birlikte yaşayacak. İnsan sosyal bir varlık, uzmanlara göre psikolojik olarak etkilenen bu yavrular büyüdüklerinde kendileri de şiddete meyilli olabiliyorlar. Bakın bu vakalar için münferit olaylardır, çok da üstüne düşmeyin mantığı çok tehlikelidir. Hepimizi ucundan, köşesinden ilgilendiren ve ayrıca sorumluluğumuzun olduğu önemli meselelerdir bunlar. Biz bu işin takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

 

 CHP’li Taşçıer’in soru ve araştırma önergeleri:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Ecz. Gamze TAŞCIER
Ankara Milletvekili

Başkent Ankara’nın Etimesgut ilçesinde bir kreşte yaşanan, iki yaşında bir çocuğa şiddet uygulandığı iddiaları basına yansımıştır. Konuyla ilgili söz konusu kreşin önünde toplanan veliler yaşanan olaya veryansın ederek yetkilileri göreve çağırmıştır. Basından takip ettiğimiz konu hakkında tarafımıza da bazı bilgiler ulaşmıştır. İki yaşında olduğu söylenen bir çocuğa uygulanan şiddet toplum vicdanını fazlasıyla kanatmış sosyal medya üzerinden de tepkiler yağmıştır.

Bu bilgiler doğrultusunda;
1. Son 5 yılda Bakanlığınıza ulaşan kreş, anaokulu ya da gündüz bakımevlerinde yaşanan şiddet ya da görevi ihmal vakalarının sayısı kaçtır?
2. Son 5 yılda Bakanlığınız kreş, anaokulu ya da gündüz bakımevlerinde çalışan öğretmen ya da bakıcılar hakkında, şiddet ya da görevi ihmal ile ilgili kaç soruşturma başlatmıştır? Söz konusu soruşturmaların sonucu ne olmuştur?
3. Bu tür olayların yaşanmaması ve etkin denetim yapılması hususunda Bakanlık ne gibi çalışmalar yapmaktadır?
4. Şiddete uğrayan çocuklara Bakanlığın psikolojik destek hizmeti verme ya da rehabilitasyon gibi çalışmaları var mıdır?

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Ankara’nın Etimesgut ilçesinde bir çocuğa şiddet uygulandığına dair haberler basın aracılığı ile kamuoyu ile paylaşılmıştır. İddiaların gündeme geldiği kreşte çocukları olan veliler veryansın ederek tepki göstermişlerdir. Çocuklarını kreşlere bırakan aileler yaşanan bu olay ile birlikte endişe duyduklarını, evlatlarını kreşlere teslim ederken huzursuz olduklarını gerek e-posta yolu ile gerekse de telefon aracılığı ile tarafımıza iletmişlerdir.

 

Aileler çocuklarının karşılattığı bu tür şiddet olayları sebebiyle okula gitmek istemediğini, sabah kreşe teslim etmeden önce çok zorluk yaşadıklarını ifade etmekteler. Çocukların yaşadığı şiddet olaylarının, şiddetin boyuna bakılmaksızın, çocuğun psikolojisinde ciddi bir tahribata neden olacağı uzmanlar tarafından açıklanmaktadır. Bir çocuğun hayatında oluşan ufak bir travma ilerleyen zamanlarda toplumu da etkileyen bir büyük olay haline gelmektedir. Uzmanların ifadelerine göre çocuk yaşta yaşanan şiddet olayları şiddete meyilli, saldırgan bireyler yetişmesine neden olmaktadır.

 

Ebeveynler bazı kreşlerde kamera sitemi olduğunu bazılarında ise olmadığını ifade ederek bu uygulamanın standart bir biçimde uygulanması taraftarı olduklarını iletmişlerdir. Bu tür uygulamaların doğrulu uzmanlar tarafından araştırılmalı ve kamuoyu bilgilendirilmelidir. Konu ile ilgili çeşitli spekülatif açıklamaların olduğunu da gerek sosyal medya üzerinden gerekse basın aracılığı ile takip etmekteyiz. Karşılaştığımız bu haberlerin gerçekliğini araştırmakla birlikte bunun kurumsal bir incele altında olması gerektiğine inanmaktayız.

 

Bu çerçeveden hareketle, çocukların fiziki ve ruhsal sağlığına yönelik yarattığı tehdidin ve tahribatın araştırılması ve uzmanlarınca Meclis’e aktarılması ile önleyici tedbir/denetim mekanizmalarının geliştirilmesi konusunda atılabilecek adımların tespit edilmesi amacıyla Anayasanın 98. TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.

 

Ecz. Gamze TAŞCIER

Ankara Milletvekili