CHP’li Taşcıer: Gizemli hastalık Türkiye’ye ulaşmasın!

CHP’li Taşcıer: Gizemli hastalık Türkiye’ye ulaşmasın!
17 Eylül 2019 16:16

CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ecz. Gamze Taşcıer, ABD’de elektronik sigaraya bağlı olarak gerçekleşen ve tam olarak anlaşılamadığı için “gizemli hastalık” olarak nitelendirilen ölümler sonrası, Türkiye’de de giderek artan elektronik sigara kullanımının araştırılması için Meclis’te komisyon kurulması istedi.

 

 

Elektronik sigaraya insanların genellikle sigarayı bırakmak için başladığını, ama bu ürünlerin aslında hiç masum olmadığını ifade eden Taşcıer, “Elektronik sigara halk arasında düşünülenin aksine zararsız olmamakla beraber kalp ve damar hastalıkları, solunum yolları gibi birçok hastalığa da sebebiyet veriyor. Vatandaşlar bunu sigaradan daha zararsız diye düşünerek alıyor ancak gerçek böyle değil. Satışı yasak olsa da insanlar bir şekilde bu ürünlere ulaşıyor. Birçok insanın elinde elektronik sigarayı görebiliyoruz. Demek ki bilinçlendirme ve denetim konusunda sorunlar var. Meclis olarak, ölümlerin görülmeye başladığı elektronik sigarayla ilgili bir komisyon kurmalı ve eksiklikler ile çözüm yollarını ortaya koymalıyız.” dedi.

 

 

CHP’li Taşcıer, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Dünyada her geçen gün elektronik sigara kullanımını artmaktadır. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı yetkilileri elektronik sigara kullanımının Türkiye’de de hızla arttığını belirtmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde elektronik sigara kullanan kişilerde görülen ve henüz tıbbi olarak tanımlanamayan bir hastalık nedeniyle toplam 33 eyalette 450 vaka görülmüş ve bunlarda 6’sı ölümle sonuçlanmıştır. Elektronik sigara halk arasında düşünülenin aksine zararsız olmamakla beraber kalp ve damar hastalıkları, solunum yolları gibi birçok hastalığa da sebebiyet vermektedir.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nde yapılan araştırmalara göre, elektronik sigaradan nefes çekimin damarları daralttığını, içyapısını hasara uğrattığı ve kan akışını yavaşlattığı görülmektedir. Elektronik sigara kullanan insanların üçte ikisinin normalde sigara kullanan insanlar olduğu ve sigarayı bırakmak için elektronik sigarayı kullandıkları saptanmıştır. Ancak elektronik sigara içerdiği nikotin ve çeşitli aromalar nedeniyle sigarayı bırakmayı değil, bağımlılığın devam etmesine neden olmaktadır. Elektronik sigaralar normal sigaralar gibi kısa sürede tükenmemekte, daha uzun süre kullanılabilmektedir. Bu durum tüketicilerin yüksek dozda nikotine maruz kalma ve zehirlenme riskini arttırmaktadır. Piyasada satılan elektronik sigaralarının içindeki etken maddelerde, gliserol veya propilen yerine tüketimi yasaklanmış yüksek oranda etilen glikol bulunmaktadır. Uzmanlarca, elektronik sigara kullanımı vücutta adrenalin oranını arttırmakta ve ortak sinir sistemlerini etkilediği belirtilmektedir. Ayrıca Roswell Park Kanserle Kapsamlı Mücadele Merkezi’ndeki araştırmalara göre elektronik sigaranın barındırmakta olduğu kimyasalların vücuda zararlı olduğu görülmektedir. Formaldehit ve asetaldehit kansere, akrolein de kardiyovasküler sistemde çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet vermekte olduğu saptanmıştır.
Türkiye’de elektronik sigaranın satışı yasak olmasına rağmen, elektronik sigara kullanıcılarının göze çarpacak şekilde arttığı gözlemlenmektedir. Bakanlık açıklamalarına göre de, elektronik sigaranın ülkemize girişi kaçak yollarla, internet üzerinden ve kişisel kullanım amaçlı olarak yurtdışından yolcuların beraberinde getirdikleri görülmektedir. Ülkemizde artan elektronik sigara kullanımına bakarak, yasal düzenlemelerinin, denetimlerinin ve oluşturulmaya çalışılan toplumsal bilinç hizmetinin yeterli olmadığı ortadadır.
Bu çerçeveden hareketle, elektronik sigaranın kullanımı azaltmak ve oluşabilecek hastalıklara engel olmak amacıyla, elektronik sigaranın zararlarının tüm yönleriyle araştırılması, elektronik sigara kullanımını azaltacak yöntemlerin tespit edilmesi, internet üzerinden ve işletmeler tarafından satışını önleyici denetim mekanizmasının geliştirmesi konusunda atılacak adımların tespit edilmesi amacıyla Anayasa’nın 98. maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak gerekli incelemelerin yapılmasını arz ederim.