CHP’li Taşcıer: Denetim ekipleri yayılımı artırır!

CHP’li Taşcıer: Denetim ekipleri yayılımı artırır!
2 Eylül 2020 13:08

Salgında mahalle denetimi yapan ekipte yer alan öğretmen ve muhtarların insanlarla en çok temas eden meslek grupları olduğunu ifade eden CHP’li Taşcıer, “Bu insanların temaslı kişileri kontrol için görevlendirilmesi ancak salgının hızla yayılmasına neden olur” dedi.

 

 

Mahallelerde yer alan salgın denetim ekiplerinde muhtarlar ve azaları, okul müdürleri, yardımcıları, öğretmenler ve imamlar bulunuyor. Muhtarlar kaymakamlıktan, okul müdürleri de ilçe milli eğitim müdürlüklerinden talimat alıyor. Denetim ekiplerine, salgınla boğuşan yurttaşlara yönelik incelemeleri sırasında koruyucu ekipman ve araç verilmediği de iddia ediliyor.

CHP’nin sağlıkçı milletvekili Gamze Taşcıer, mahalle denetim ekiplerinin uygulamalarıyla gündeme gelen sorunları Birgün’e anlattı. Salgının en çok bulaştığı yerlerin toplu alanlar olduğunu ifade eden Taşcıer, “Buna rağmen öğretmenlerin, imamların, muhtarların ve muhtar azalarının, Covid-19 pozitif vakalarla temaslı olanları kontrol etmesi için görevlendirilmesi akıl alır bir uygulama değil. İbadethaneler kalabalıkların bir araya geldiği yerler, okulların 21 Eylül’de açılacağı söyleniyor, muhtarlar mahallelinin en sık temasta olduğu kişiler. Bu insanların temaslı kişileri kontrol için görevlendirilmesi ancak ve ancak salgının hızla yayılmasını isteyenlerin beceriksizliğidir” dedi.

 

 

HALK SAĞLIĞI İÇİN TEHDİT

 

 

“Bu insanlara karantina denetimleriyle ve filyasyon çalışmalarıyla ilgili bir eğitim verdiniz de mi temaslı kişilerle karşı karşıya getiriyorsunuz?” diye soran Taşcıer, açıklamasında ayrıca şunları söyledi:

“Hiçbir koruyucu ekipman sağlamadan, ‘Temaslıları ve karantinada olanları kapı kapı gezip kontrol edin’ diyorlar. Üstelik, ‘Hiçbir vasıta sağlamadan, kendi imkânlarınızla bunu yapın’ diyorlar. Okullarda eylül sonu yüz yüze eğitimin başlaması hedefleniyor. Siz milyonlarca çocuğu öğretmenleriyle yüz yüze getirmeden önce, öğretmenleri COVID-19 pozitif vakalarla temaslı kişilerle ve karantinadaki insanlarla yüz yüze getiriyorsunuz. Eğitim-Sen’in açıklamasına göre daha okullar açılmadan, öğretmenlerin okula gelmesiyle birlikte vaka görülen okul sayısı 176’ya ulaştı. Buna rağmen öğretmenleri mahalle denetim ekiplerine dahil eden bir aklın okulları yüz yüze eğitime açıyor olması ve hatta aldığı her karar halk sağlığı için tehdittir.

 

 

Mahalle denetim ekiplerinde yer alan muhtarlar başta günde iki üç kişinin isminin verildiğini ancak son günlerde bu sayının 30’lara vardığını ifade ediyor.

Bu da aslında salgının ne boyutlara ulaştığını gösteriyor. Ayrıca geriye dönük olarak da önceden gelen isimlerin sürekli kontrol edilmesi isteniyormuş. İnsanlar nasıl yetişeceklerini şaşırmış durumda. Muhtarlarımız arasında ileri yaşlarda olanlar da var. Siz hali hazırda korunması gereken insanlara ‘kapı kapı gez, karantina kontrolü yap’ diyorsunuz. Aklın ve mantığın kenara bırakıldığı bir yönetim anlayışı var. Ne yaptıkları, neden yaptıkları konusunda hiçbir fikri olmayan insanlar ne yazık ki iktidardalar. Hep söylüyoruz, Türkiye yönetilmiyor, savruluyor.”