CHP’li Taşcıer, çocuk hakları için Meclis’i göreve çağırdı!

CHP’li Taşcıer, çocuk hakları için Meclis’i göreve çağırdı!
20 Nisan 2019 13:01

CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Taşcıer, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle verdiği araştırma önergesinde, çocuk hakları ihlallerine dikkat çekti. Taşcıer, “Çocuk hakları konusu yeterince bilinmemekte ve günümüzde çocuk işçiliği, sokak çocukları ve sokakta çalışan çocuklar gibi sorunlar büyüyerek devam etmektedir” dedi.

 

 

CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Taşcıer, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle araştırma önergesi verdi. Çocuk hakları ihlallerinin bir an önce çözülmesi gerektiğini vurgulayan Taşcıer, söz konusu sorunların siyaset üstü olduğunu ve el birliği ile çözülmesi gerektiğini kaydetti. Çocuk hakları konusunda bir politika oluşturulamamasının üzücü olduğunu dile getiren Taşcıer, Türkiye’de şiddet, istismar, uyuşturucu, cinsel sömürü, eğitimsizlik, kız çocuklarının zorunlu eğitime devam edememeleri, yoksulluk, göç gibi çok önemli problemlerin artarak büyüdüğünü ifade etti.

 

 

ÇOCUK HAKLARI ÖNCELİKLİ OLMALI

 

 

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde 29–30 Eylül 1989 tarihleri arasında toplanan “Çocuklar için Dünya Zirvesi”nde ilk kez imzaya açılan Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Taşcıer, “Türkiye sözleşmeyi imzalamasına rağmen, sözleşmenin düzenlediği konularda iyileştirme ve çocukların yüksek yararı için yeterli olma konusunda istenilen düzeye gelememiştir. Özellikle iç hukuk normlarını gözden geçirerek sözleşmeyle çelişen hükümleri saptayarak gerekli değişiklikleri yapmak durumunda ve yükümlülüğünde olmasına karşın çalışmalar çok yavaş yürütülmekte, hiçbir zaman öncelik alamamaktadır” diye konuştu.

 

 

VERİLER DURUMUN VAHAMETİNİ GÖSTERİYOR

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba tarafından 23 Nisan dolayısıyla hazırlanan rapordan örnekler veren Taşcıer, verilerin durumun vahametini gösterdiğini ifade etti. Raporda şu tespitlere yer verildi: “2016’da 18’i 14 yaş altı olan toplam 63 çocuk işçi, 2017 yılında 18’i 14 yaş ve altı olan toplam 60 çocuk işçi ve 2018 yılında da 23’ü 14 yaş ve altı olmak üzere toplam 67 çocuk işçi hayatını kaybetti. Verilere göre 2016-2018 yılları arasında toplam 190 çocuk işçi hayatını kaybetti. Türkiye Avrupa Birliği’ne (AB) adaylık sürecinde olan ülkeler ile kıyaslandığında Karadağ, Arnavutluk, Makedonya ve Sırbistan’dan sonra en çok çocuk işçiliğine sahip olan ülke konumunda bulunmaktadır.”

 

 

ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYALIM

 

 

Bir ülkenin geleceğinin o ülkede yaşayan çocukların yaşamlarından öngörülebileceğini ifade eden Taşcıer; “23 Nisan günü Meclis toplanacak. Bizler siyasiler olarak bu ülkede en çok çocuklarımıza borçluyuz. Partiler üstü bir konuda bir araya gelip hakları gasp edilen, itilen, görmezden gelinen çocuklarımız için elimizi taşın altına koyalım. Yoksa bunun vebali ile yaşamak gerçekten güç olacak” dedi. Çocuk hakları konusunda tüm siyasi parti temsilcilerinin elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Taşcıer, hala ciddi adımlar atılmamış olmasının Türkiye için utanç verici bir durum olduğunu ve bu sebeple Türkiye’nin çocuk hakları konusunda sınıfta kaldığını ifade etti.