CHP’li Tarhan: Geçmediği köprünün parasını ödeyen Artvinli işsiz!

CHP’li Tarhan: Geçmediği köprünün parasını ödeyen Artvinli işsiz!
10 Eylül 2020 11:47

Yap-İşlet-Devret modeline göre inşa edilen yatırımlar bir avuç müteahhit dışında herkese zarar veriyor. Hazineyi zor durumda bırakan ve yarattığı sosyal adaletsizlikle vatandaşı da mağdur eden AKP yatırımları Türkiye ekonomisini kara delik gibi içine çekiyor. Bu bağlamda son açıklanan Osmangazi Köprüsü ödemelerine dikkat çeken CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Tahsin Tarhan sözlerine şu şekilde devam etti:

 

 

“Bu iş en baştan itibaren yanlış. Müteahhitlere çektikleri kredi için hazine garantisi verildi. Bu yetmedi, yapılan köprü ve otoyollar, hastane ve havaalanları için müşteri garantisi verildi. Sanki hazine tüm bu garantiler nedeniyle yeterince zarar etmiyormuş gibi ödemeler dolara endekslendi. Yerli ve milli iktidar ödemelerini Türk Lirası değil Amerikan Doları üzerinden yapıyor.”

 

 

Artvinli İşsiz Osmagazi Köprüsüne Para Ödüyor

 

 

2020 yılının ilk 6 ayında Osmangazi Köprüsü yüklenici firmaya yapılan hazine ödemesi 1 milyar 750 milyon. Aynı köprüye 2019 yılında 2 milyar 35 milyon lira ödenmiş. Yani ilk 6 ayda devletin zararı geçen seneki toplam rakama yaklaştı.

 

Tarhan’a göre;

“Günde 40 bin araçlık geçiş garantisi veriyorsunuz köprüye. Geçmeyen aracın parasını, dolarla tüm Türkiye ödüyor. Her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı geçse de geçmese de 21 lira ödüyor Osmangazi Köprüsüne. Bu adalet mi şimdi? 285 bin kişinin yaşadığı Hakkari köprü için 6 milyon lira harcıyor. 174 bin nüfuslu Artvin 3 milyon 650 bin, 162 bin nüfuslu Gümüşhane 3 milyon 400 bin, 270 bin nüfuslu Burdur 5 milyon 700 bin lira kaynak aktarıyor bu köprüye. Peki ya işsizler? Gerçek issiz sayısı çok daha yüksek. Resmi rakamlara göre ise 3 milyon 775 işsiz var ülkede. Her bir işsiz 47 lira ödüyor geçmediği köprü için yandaş müteahhitlere. Oysa bu kaynakları fabrika yapmaya kullanabilirdik. Anadolu’da ve büyük kentlerde işsizliği bitirebilirdik. ”

 

Osmangazi Tek Değil

 

CHP Milletvekili Tarhan’a göre “Osmagazi Köprüsü tek değil. AKP iktidarı 140 milyar liranın üzerinde sözleşme imzaladı firmalarla. Vatandaşın belini büküp hazineyi çökerten yatırımlar listesi uzadıkça uzuyor. Mesela Avrasya Tüneli’nden geçen sene 7 milyon 600 bin araç geçmedi. Hazinenin zararı 245 milyon lirayı buldu. Yavuz Sultan Selim Köprüsünün garanti süresince geçmeyen araçlara ödenecek ortalama fiyat 1, 2 milyar dolar. Fahiş fiyat zamlarıyla gündeme oturan Yüksek Hızlı Trende geçiş garantisinin son üç yıl bakımından devlete maliyeti 15 milyon lira. Atatürk havaalanını kapattıran yeni İstanbul havaalanında her yolcu için dış hatlarda 20, iç hatlarda 5 Euro ödeme yapıyor devlet. Hava ulaşımının zayıfladığı salgın koşullarında zarar yine hazinenin hesabına yazılıyor. 2017-2022 arasında 10 şehir hastanesine aktarılacak kaynak ise 30 milyar 550 milyon seviyesinde. Bu rakamlar çok büyük, ama aynı zamanda bizler için çok üzücü. Vatandaşlarımızın vergileri çarçur ediliyor.”