CHP’li Tanrıkulu: Dur ihtarına uymadıkları gerekçesiyle kaç kişi vuruldu?

CHP’li Tanrıkulu: Dur ihtarına uymadıkları gerekçesiyle kaç kişi vuruldu?
13 Ağustos 2014 08:03

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, güvenlik güçlerince dur ihtarına uymadıkları gerekçesiyle ateşli silahlarla vurularak yaralanan ve ölen vatandaşların sayısını sordu.

 

Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle dedi:

 

“Türkiye de 1 Ocak 2004 – 22 Temmuz 2014 tarihleri arasındaki dönemde güvenlik güçlerince dur ihtarına uymadıkları gerekçesiyle ateşli silahlarla vurularak kalıcı hasarlı yaralanmalara maruz kalan ve öldürülen vatandaşlarımızın sayılarının olayların gerçekleştiği yerleşim yerleri bazında dağılımı nedir?

 

Dur ihtarına uymadıkları gerekçesiyle silahlarından açtıkları ateşle ölümlü vakalara neden olan güvenlik güçlerinden kaç tanesi hakkında yetkili savcılıklarca soruşturma izni talebinde bulunulmuştur?

Kaç tane güvenlik güçleri mensubu personeli hakkında soruşturma izni verilmiştir?

Kaç tane güvenlik güçleri mensubu personel hakkında mahkemeler tarafından mahkûmiyet kararı verilmiştir?

Diyarbakır’da 22 Aralık 2012’de dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle sırtından vurularak öldürülen – ilk olarak cezaevi firarisi olmakla suçlanan ancak daha sonra izin kâğıdı ile cezaevinden izinli çıktığı ortaya çıkan- Özgür Arda’yi vuran polis Mehmet Fatih Korkmaz’ın Diyarbakır 7′nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘Kasıt olmaksızın öngörü eksikliğiyle istenmeyen neticenin meydana gelmesine sebep olmuştur’ kararı ile tek bir gün dahi hapis yatmadan serbest bırakılması dikkate alındığında öngörü eksikliği gibi bir gerekçe ile bir cinayet zanlısının serbest bırakılması hangi hukuk normları ile bağdaşmaktadır?

‘Kasıt olmaksızın öngörü eksikliğiyle istenmeyen neticenin meydana gelmesi’ şeklinde bir gerekçeye dayanan bir mahkeme kararı dayanağını hangi hukuk içtihadından almaktadır?”