CHP’li Tanal: Darbeleri ortadan kaldırmanın tek yolu parlamenter sistemi iyi işletmekten geçer

CHP’li Tanal: Darbeleri ortadan kaldırmanın tek yolu parlamenter sistemi iyi işletmekten geçer
16 Temmuz 2016 18:24

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Darbeleri ortadan kaldırmanın tek yolu Parlementer sistemi tüm kurumları ile işletmekten geçer. ” dedi.

 

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, dünkü kalkışmaya ilişkin Çağdaş Ses’e açıklamalarda bulundu.

 

‘Dünkü kalkışmayı tüm yönleri ile iyi irdelemeden gelecek kurulamaz.’ diyen Tanal, gözaltına alınan ve tutuklanan askerler içinde ‘Hukuk herkese lazım’ diyerek savaş hukukuyla değil adil bir yargılanma ile yargılanmalarını istedi.

 

CHP’li Tanal konuya ilişkin şunları söyledi:

 

“Darbe ister emir komuta zincirinde,ister aykırı olsun kabul edilemez. Darbeler Ülke tarihimizde yozlaşma ve yobazlaşmaya yol açmaktadır. Demokratik,laik hukuk devlet işleyişini askıya almaktan ve ondan taviz vermekten başka işe yaramamıştır. Darbeleri kesinlikle ortadan kaldırmanın tek yolu Parlementer sistemi tüm kurumları ile işletmekten geçer. Parlementer sistem dışındaki arayışlar bugün darbeyi teşebbüs edenleri yeşertmiş ve yaşatmıştır. Ordu içerisinde bu yapının temizlenmesine karşı imza koyanlar yaptıkları hatanın vahametini dün gece görmüşlerdir. Buradan ders alınarak “benim ordum,benim yargım” yerine Halkımızı temsil eden geniş yelpaze olan Parlementer sistemin, Cumhuriyetin Ordusu ve Yargısını, kurumlarını ihya etmek zorundayız. Bunun aksi bir yapılanma Türkiye Cumhuriyetinin kendi içinde savaşması ve parçalanmasını getirir. Dünkü olumsuz gelişmelere Muhalefeti ile birlikte karşı koyan iktidarın da artık Ülkenin geleceği ile ilgili önemli kararları (Anayasa-Sistem-Dış Politika) muhalefete ihtiyacı vardır,dün olduğu gibi. Dünkü kalkışmayı tüm yönleri ile iyi irdelemeden gelecek kurulamaz.”

 

 

Kaynak: Mahsun Fidan / Çağdaş Ses