CHP’li Şevkin: Adana’da 18 yılda en az 100 fabrika kapandı!

CHP’li Şevkin: Adana’da 18 yılda en az 100 fabrika kapandı!
17 Kasım 2020 08:19

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, bütçe görüşmesinde yaptığı konuşmada 18 yıldır izlenen yanlış politikaların Türkiye’yi “erken sanayisizleşme tuzağına” düşürdüğünü vurguladı.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Adana’da son 18 yılda en az 100 fabrikanın kapısına kilit vurmak zorunda kaldığını belirtti.Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçe görüşmelerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a işsizlikten kırılan Adana ve ilçelerine yatırım çağrısında bulunan Dr. Şevkin, ülkenin köklü sanayicilerinin bile müteahhit veya AVM’ci olduğunu, Türkiye’nin bunu kaldıramayacağını vurguladı.

2013’de 958 milyar dolar olan milli Türkiye’nin milli gelirinin bu yıl iktidarın tahminine göre 702 milyar dolar olacağını ama bu tahminin de hayalden öteye geçmeyeceğini kaydeden Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Şevkin, “Ve belki de en önemlisi Türkiye, Uluslararası Para Fonu’nun tahminlerine göre, önümüzdeki yıl ilk 20 ekonomi arasından düşme tehdidi ile karşı karşıya” dedi.

 

 

YATIRIMCI ÜRKÜYOR

 

 

Türkiye’nin büyümesini sağlayacak yegane unsurun üretim ve istihdam olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, 2013’den bu yana tek adam parti devleti rejimine geçiş için milletin çok yorulduğunu, ardı ardına gelen seçimler, referandumlar ve hain darbe girişimi nedeniyle ekonominin dip yaptığını vurguladı.

Olumsuzlukların bahane edilerek hukuk devletinin çökertilmesi ve son iki yıldır izlenen otoriter politikaların hem içerideki, hem de dışarıdaki yatırımcıyı ürküttüğünü kaydeden Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Son iki yıldır ülkede yatırım yapılmıyor. Yatırım harcamaları reel olarak sürekli geriliyor. Benzer gelişen ve yükselen ekonomilerde yatırım harcamalarının milli gelir içindeki payı yüzde 32-33 seviyelerinde, bizde ise yüzde 25 bile değil. Benzer ekonomilerden olumsuz ayrışıyoruz. Peki, yatırım olmadan, aş iş nasıl büyüyecek? Sanayileşme olmadan Türkiye nasıl kalkınacak? Buna Sayın Bakan’dan bir cevap bekliyoruz. 18 yıldır izlenen yanlış politikalar ülkemizi “erken sanayisizleşme tuzağına” düşürdü. Ülkenin köklü sanayicileri bile müteahhit veya AVM’ci oldu. Türkiye, bunu kaldıramaz. Dünya Bankası verilerine göre sanayi katma değerinin milli gelirimiz içindeki payı yüzde 27 civarında. Meksika’da aynı oran yüzde 30, Kore’de yüzde 33, Endonezya’da yüzde 38. Çin’de yüzde 39. Tüm bu ülkeler bizim rakiplerimiz. Türkiye’de de aynı oran 2000’lerin başına kadar hep yüzde 30’un üzerindeydi.”

 

 

ADANA’DA 100 FABRİKA KAPANDI

 

 

Adana’nın erken sanayisizleşme sorunu nedeniyle en çok acı çeken illerden biri konumunda olduğunu dile getiren Dr. Şevkin, “En son TEMSA gibi bir markayı kaybetmek üzereydik. Yerel yönetimimiz ve tüm Adana’nın devreye girmesiyle bu sorun şimdilik aşıldı” dedi.

 
Buna karşılık Adana’nın kaybettiği çok büyük tesislerin, markaların olduğuna işaret eden CHP’li Dr. Şevkin, “Bu markaları nereye koyacağız? Binlerce işçi çalıştıran Çukobirlik, Sümer Holding, Adana Çırçır İşletmesi, Paktaş, Milli Mensucat, Garip Tavukçuluk, Güney Sanayi ve TEKEL dünyanın tanıdığı ve Adana ekonomisinin can damarı konumundayken ne yazık ki kapanıp gittiler” diye konuştu.