CHP’li Sertel: Öğrenciler imam hatiplere mi yönlendiriliyor?

CHP’li Sertel: Öğrenciler imam hatiplere mi yönlendiriliyor?
14 Temmuz 2017 09:05

TEOG tercihleri yarın (14 Temmuz Cuma) günü başlayacak. Bu yıl 17 bin kişinin birinci olduğu TEOG sınavı çeşitli sorunları da beraberinde getirdi. Çok sayıda birinci çıkmasıyla birlikte çalışan emek veren öğrencilerle orta ve düşük bilgi seviyesindeki öğrencilerin puanları birbiri üzerine yığıldı. Bunun yanı sıra Fen ve Anadolu liselerinde kontenjanlar azaltılırken İmam Hatip Liseleri’nin sayısı ve kontenjanları artırıldı. Bundaki asıl amacın açıkta kalma endişesi yaşayan öğrencilerin İmam Hatip’lere yönlendirilmesinin olduğu iddia ediliyor.

 

 

 

Kontenjanların azaltılmasına yönelik öğrenci velilerinden çok sayıda şikayet alan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Anadolu ve Fen Liseleri’nde kontenjanların azaltıldığı ancak İmam Hatip Liseleri’nde kontenjanların artırıldığı yönündeki iddiaları Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu.

 
Bakan Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle ilgili yazılı soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından önde gelen Anadolu ve Fen Liseleri’nin kontenjanlarının düşürüldüğüne dair iddialar var. Bunun yanı sıra İmam Hatip’lerin sayısı ve kontenjanın artırıldığı belirtiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı ise bu iddialar karşısında sessizliğini koruyor. Tercihler 14 Temmuz günü başlayacak ancak MEB’ten herhangi bir açıklama yok. Kontenjanların azaltılmasındaki amaç öğrencileri İmam Hatip Liseleri’ne yönlendirmek midir” diye sordu.

 

 

ÖRNEKLERLE AÇIKLADI

 
Kontenjanların azaltılmasına ilişkin İzmir’deki okullardan da örnek veren Sertel, şunları söyledi:

 
“İzmir Konak ilçesindeki İzmir Kız Lisesi; İngilizce bölümü geçen sene 170 öğrenci alırken bu sene 68, Almanca bölümü geçen sene 68 öğrenci alırken bu sene 34 öğrenci alacak. Bu iki okulun kontenjanında toplam 136 azalma var. Okulun yüzdelik dilimi 3.28, 3.68. Yüzdelik dilimi 2.34, 2.63 ve 2.72 olan Bornova Anadolu Lisesi İngilizce, Almanca ve Fransızca bölümlerinde toplam 18 kontenjan azalması var. Yine önemli okullarımızdan Karşıyaka ilçesine bağlı Cihat Kora Anadolu Lisesi’nde geçen sene 170 kontenjan varken bu sene 150 kontenjan var. Bu örneklerden de görüldüğü üzere okulların kontenjanlarında ciddi azalmalar var. Milli Eğitim Bakanlığı gecikmeden kontenjan artırımına gitmeli veya bunun nedenlerini öğrencilere ve velilere açıklamalıdır. Önemli okullardaki kontenjanlar düşürülürken İmam Hatip Liseleri’nin sayısı ise her yıl artırılmakta. Böyle bir yola başvuran MEB, öğrencileri istese de istemese de İmam Hatip Liseleri’ne mi yönlendirmeye çalışıyor sorusu akla geliyor. Öğrencilerin geleceğini yakından ilgilendiren bu durumla ilgili derhal bir açıklama yapılmalıdır.”

 

 

-Soru Önergesi-

 

TEOG 2017 sonuçları kısa bir süre açıklandı. Bu yıl 17 bin kişinin birinci olduğu TEOG sınavı çeşitli sorunları da beraberinde getirdi. Çalışan emek veren öğrencilerle orta ve düşük bilgi seviyesindeki öğrencilerin puanları birbiri üzerine yığıldı. Bunun yanı sıra okul kontenjanları da azaltıldı. Ancak azaltılan Fen Liseleri ve Anadolu Liseleri oldu. İmam Hatiplere dokunulmadığı gibi okul sayıları artırıldı. Örneğin İzmir Konak ilçesindeki İzmir Kız Lisesi; İngilizce bölümü geçen sene 170 öğrenci alırken bu yıl 68, Almanca bölümü geçen sene 68 öğrenci alırken bu sene 34 öğrenci almakta okul kontenjanında toplam 136 azalma var. Bunun gibi örnekleri daha da çoğaltmak mümkün.

 

 

Bu bilgiler ışığında;

 

 

1- 2016-2017 eğitim öğretim sezonunda TEOG sınavlarına toplam kaç kişi girmiştir? Sınav sonucunda birinci olan öğrenci tam olarak nedir?

2- Özellikle Fen ve Anadolu Liseleri’nin kontenjanı azaltıldığı doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?

3- Türkiye genelinde Fen ve Anadolu lisesi sayısı kaçtır? Yine Türkiye genelinde İmam Hatip Lisesi sayısı nedir?

4- TEOG sonuçlarına göre ülke genelinde Fen, Anadolu, Meslek ve Düz lise olmak üzere ayrılan kontenjan sayısı nedir?

5- İmam Hatip liselerine ayrılan toplam kontenjan sayısı nedir? İmam Hatip liselerinin kontenjanının artırıldığı iddiaları doğru mudur?