CHP’li Sarıbal’dan AKP’li başkana afet desteği!

CHP’li Sarıbal’dan AKP’li başkana afet desteği!
27 Temmuz 2017 11:15

18 Temmuz’da Bursa’da yaşanan dolu ve yağmur afeti sonrası zarar gören alanlarda incelemelerde bulunan Karacabey’in Akp’li Belediye Başkanı Ali Özkan’ın ilgili bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi açıklamasına CHP’den destek geldi.

 

 

 

ANKARA //

 

 

Belediye Başkanı Ali Özkan’ın Mustafakemalpaşa ve Karacabey bölgesinin afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili açıklaması sonrasında konuşan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal “Daha önce de söyledim gene söylüyorum, çiftçinin, üreticinin, emekçinin ve mağdurun Akp’lisi, Mhp’lisi, Chp’lisi olmaz. Bu topraklar bizim topraklarımız bu insanlar bizim insanımız. Çünkü bu topraklar hepimizin toprağı. Belediye Başkanı Ali Özkan’a duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum. Bu bölgede çiftçi borç içerisinde, ürünü yok olmuş şekilde devletten uzanacak yardım elini bekliyor. Ali Özkan’ın açıklamalarını bu nedenle çok değerli ve önemli görüyor ve destekliyoruz” dedi.

 

 

Belediye eliyle yapılacak işler olduğunu ifade eden Orhan Sarıbal, bölge belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesine büyük işler düştüğünü, mağdur çiftçilerden elektrik, yol ve su ücretlerinin alınmaması gerektiğini belirtti. Sarıbal, ayrıca zarar gören çiftçilerin kiraladığı kamu arazilerinden kira alınmamasını ve gelecek yıl da bu çiftçilere ücretsiz olarak verilmesi gerektiğini belirtti.

 

 

Sarıbal’ın açıklamalarının satır başları şu şekilde;

 

 

BAKANLAR KURULU ÇİFTÇİNİN YARARINA OLUNCA NEDEN KARAR ALMIYOR

 

Bu afet 1.350 çiftçiyi etkiledi. Yaklaşık 230 milyon liralık ürün zarar gördü. Bakanlar kurulu bölgeyi afet bölgesi kapsamına almalı. Bir gecede çıkarılan KHK’larla afet yaratılıyor binlerce insan mağdur edilebiliyor. Biz Ohal’e de KHK’lara da kesinlikle net bir şekilde karşıyız. Ancak o bir gecede çıkarılan KHK’lar ya da bakanlar kurulu kararı çiftçinin yararına olunca neden çıkarılmıyor?

 

 

DOĞA AFETİ İNSAN AFETİNE DÖNÜŞÜYOR

 

 

Doğal afet demek, yani kaynağı doğa olan afettir. Ancak hükümet bu afete sessiz kalmaya devam ederse afetin kaynağı artık doğa değil, iktidar olmuş olacak.

 

 

OHAL’İ UZATIRKEN FRANSA, AFETE MÜDAHELE EDERKEN SOMALİ

 

 

Örneğin Fransa’da belediye Başkanı ve Bölge Valiliği afet esnasında ve sonrasında risklerin azaltılmasından, yardım ve kurtarmanın organizasyonundan sorumludur. Bu yapı başta Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bölge belediyelerine ve hükümete örnek teşkil etmelidir. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere gelişmiş birçok ülkede “Belediye Afet Önleme Konseyi” ya da “Belediye afet müdahale birimleri” bulunmaktadır. Bu ülkelerde belediye başkanları, belediye sınırları içindeki afet hazırlıkları ve önlemlerinin alınmasından sorumludur. Hükümet Ohal’i her uzattığında Fransa’yı örnek gösteriyor. Fransa’nın Ohal’ini örnek alıyorsunuz da afet sonrası vatandaşlarına gösterdiği desteği neden örnek almıyorsunuz? İktidar Ohal’i uzatırken Fransa, vatandaşın yardımına koşmakta, afete müdahale etmekte ise Somali’yi örnek alıyor.

AFET BÖLGESİ1 AFETBOLGESİ2