CHP’li Sarıbal: Fakıbaba yine faka bastı

CHP’li Sarıbal: Fakıbaba yine faka bastı
2 Ekim 2017 09:36

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Bursa’da açıkladığı 81 ilde üçer örnek köy projesi hakkında açıklamalarda bulundu.

 

 

Sarıbal, “Tarımsal girdi fiyatlarının bu kadar yüksek olduğu ve tarımda ithalat bağımlılığının her geçen gün arttığı bir ülkede, traktör sayısı üzerinden maliyeti düşürme hesabı yapmak mümkün değildir. Fakıbaba, proje ürettiğini zannediyor; fakat yanılıyor. Tarımın gerçek sorunlarını çözmek yerine, hayal görüyor. Bu açıklamayla Fakıbaba, yine faka bastı.” dedi.Her ilde üçer köyün birleştirilerek kırdan kente yaşanan göçün önlenmesinin mümkün olmadığının altını da çizen Sarıbal, “Tarımsal üretimi artırmak yoluyla kırdan kente göçü önlemenin yolu, tarımsal girdi fiyatlarının düşürülmesi, ithalat bağımlılığının önlenmesi, tarımda istihdamın yaygınlaştırılması, KİT’lerin güçlendirilmesi, desteklemelerin yaygınlaştırılması, mazot fiyatlarının düşürülmesi ve daha birçok alanda ciddi çalışmalar yapılmasıyla mümkündür. Tarımsal üretim birden fazla çarkı olan bir alandır ve bu alanların her biri doğal olarak birbirleriyle bağlantılıdır. Türkiye’deki tarımsal üretim sorununun temelinde, bu ülke için üretim yapan köylü ve çiftçinin çıkarları yerine, sermayedarların ve çok uluslu şirketlerin yararını gözeten AKP’nin, tarımı bitirmeye yönelik attığı adımlar yatmaktadır.” şeklinde konuştu.

 

 

“Fakıbaba, Asıl Bursa’yı Görmeden Gitti”

 

Sarıbal, geçtiğimiz günlerde İznik’te yaşanan dolu felaketinin mahsule ve çiftçiye verdiği zararın altını çizerek devam ettiği açıklamasında, “Fakıbaba Bursa’ya geliyor ama asıl Bursa’yı görmeden gidiyor. Bursa’dan haberdar olmayan bir Belediye Başkanı’nın odasında, güya tarımsal üretim sorununu çözümleyecek köy birleştirme projesi açıklıyor, ama İznik dolu felaketinin yarattığı zararı çiftçinin ağzından dinlemiyor. Asıl sorunları görmezden gelen bir Tarım Bakanı’nın, gıda, tarım ve hayvancılık gibi ciddi alanlarındaki sorunlara gerçekçi ve uygulanabilir çözümler üretmesi elbette beklenemez.” dedi.

 

Bakan Fakıbaba’nın yaptığı açıklamanın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı’nın bu yılki İnegöl Tarım Fuarı’na katılmasıyla da ilginç bir tutarsızlık içerdiğini de belirten Sarıbal, “Bakan yardımcısı, çiftçiye traktör satmak için birbirleriyle yarışan firmaların bulunduğu İnegöl Tarım Fuarı’na katılıyor. Aynı ay içinde Tarım Bakanı, tarımsal maliyetlerin düşürülmesi konusunda bir proje açıklıyor ve konuya ilişkin verdiği örnekte, traktör sayısının düşürülmesiyle maliyetlerin azaltılabileceğini söylüyor. Yani çiftçiye resmen ‘Traktör alın ama kullanmayın.’ deniyor. Sadece bu çelişki bile, Tarım Bakanlığı’nın içler acısı durumunu gözler önüne seriyor. Ülkemizde tarım konusu, kendinden önce Bakanlıkta yolsuzluk yapıldığını ima eden ama üzerine gidecek kararlılığı gösteremeyen, tarımın sorunları söz konusu olduğunda faka basmayı alışkanlık haline getirmiş bir siyasetçinin ellerine teslim edilemeyecek derece önemli ve ciddi bir iştir.” dedi.